2019.12.10, Kedd

Hirdetés

A 11. században kezdődhetett a fehérvári városfal építése
szekesfehervar.hu - fotó: Tóth Gabriella

A 11. században kezdődhetett a fehérvári városfal építése

szekesfehervar.hu

2019.08.02. 21:45

A városfal alapozásához használt fagerendákra bukkanhattak a régészek a Jókai utca 14. szám alatti területen. Ez is beigazolódhat a most indult tervásatás eredményei és a kutatómunka alapján.

Hirdetés

A természettudományos vizsgálatok alapján egyre valószínűbb, hogy a Székesfehérvárt körülölelő városfal a 11. században épült. 

Szőllősy Csilla ásatásvezető régész társaságában jártunk a Jókai utca 14. szám alatt, ahol két évvel ezelőtt a mostani járószinthez képest körülbelül öt-hat méteres mélységben a Székesfehérvárt körülvevő városfalnak valószínűleg az alapozásához tartozó gerendákat tártak fel. Itt kezdődött a héten a tervásatás keretében kutatómunka.

A 2017-ben a lelőhelyen előkerült famintákról a dendrokronológiai vizsgálat megállapította, hogy az évgyűrűk egyeznek a korábban, Siklósi Gyula ásatásai nyomán a Jókai utca 20. alól előkerült famintákéval: azaz azonos korúak a két területen előkerült minták. Nemcsak emiatt érdekes a terület és az itt folyó kutatómunka: „A korábbi kutatások szerint a városfal építésének idejére a tizenegyedik illetve a tizenharmadik század merült fel. Most a természettudományos vizsgálatok alapján egyre inkább úgy tűnik, hogy a tizenegyedik század a valószínű. Ezt szeretnénk azzal pontosítani, hogy további mintákat küldünk vizsgálatra.” – mondta el Szőllősy Csilla.

A feltárás előreláthatóan másfél hónapot vesz igénybe. Jelenleg munkagépek dolgoznak a területen. A Szent István Király Múzeum szakembereitől azt is megtudtuk, hogy korábban a Pest megyei Közösségi Régészeti Egyesülettől is érkeztek önkéntesek a feltárás helyszínére. A fémkeresők segítségével két gyűrű került elő: az egyik késő középkori és feltehetően a másik is ilyen korú lehet, de pontosat majd a restaurálás után lehet mondani.

AktuálisvárosfalSzékesfehérvárFejér megye