2020.05.26, Kedd

Hirdetés

Biogázzal termelnek majd áramot a fehérvári szennyvíztisztító telepen
szekesfehervar.hu

Biogázzal termelnek majd áramot a fehérvári szennyvíztisztító telepen

szekesfehervar.hu

2019.07.05. 20:00

Székesfehérvár Szennyvíztisztító telepén elektromos áramot fognak termelni egy 0.8 MW-os gázmotornak köszönhetően, a telep fűtését pedig a szennyvízből származó hővel biztosítják majd. A szennyvíztisztító telep energiahatékonysági fejlesztéséhez 1,583 milliárd forint vissza nem térítendő támogatás nyert el Székesfehérvár.

Hirdetés

Laczi Péter a Városüzemeltetési és Közműellátási irodavezetője elmondta, hogy a szennyvíztisztító telep 1968-ban létesült Székesfehérváron a Bakony utca végén, korábban pedig a Sóstóba folyt a szennyvíz, ami mára egy csodálatos természetvédelmi területté vált. Biogáz felhasználás azóta van a telepen, de a napi 5000m3 gáznak csak a felét használják fel. A mostani fejlesztés célja, hogy a telep fosszilis energia felhasználását biztosítsa: gáztárolót építenek és a gázhálózatot építik újjá, az épületeket hőszigetelik és a megtermelt gáz legnagyobb részéből áramot termelnek majd. A biogáz fűtésről azonban le kell mondani éppen ezért egy hőszivattyút telepítenek, ami a szennyvíz télen is 13 fokos hőmérsékletéből működik.

 

 

A telepen a boigáz motoroknak 0.8MW lesz a teljesítménye és a felhasznált villamos energia 80% lehet biztosítani. Ez éves szinten 3000 tonna szén-dioxid-kibocsátástól kíméli meg a légkört.

Megérett az idő a szennyvíztelep korszerűsítésére, mely TOP-os forrásból valósul meg közel 1.6 milliárd forintból – mondta Cser-Palkovics András Székesfehérvár polgármestere. Kiemelte, hogy hosszadalmas közbeszerzési eljáráson van túl az önkormányzat, amin egy komoly referenciákkal rendelkező cég nyert. Ez egy kiemelt környezetvédelmi beruházás, amivel komoly megtakarítás érhető el az üzemeltetésben. Mint mondta a CO2 kibocsátás csökkentése a legfontosabb cél ezeknél a pályázatoknál.

 

 

2008 óta terveznek és építenek biogáz üzemeket – mondta Eszes Zsolt Inwatech Kft. ügyvezetője. Minden egyes projekt más és más és egyre korszerűbb és hatékonyabb műveket lehet építeni - hangsúlyozta. Nem csak a szén-dioxidtól, hanem a metántól is megkíméljük a környezetet a beruházással, és cél, hogy minden egyes megtermelt KWh-t fel lehessen használni. Az engedélyes tervezés zajlik jelenleg és a kivitelezést egy-másfél hónap múlva elkezdődik.

 

 

Farkas László önkormányzati képviselő arról beszélt, hogy Székesfehérvár lakossága érzékeny a környezetvédelmi kérdésekre és világos válaszokat várnak. Ez a program pedig egy világos válasz erre, hhszen a szennyvíztelep várhatóan még hosszú ideig működik még. Nagyon hasznos ez a beruházás, hiszen a környezetvédelemért és egészségünkért mindent megtesz az önkormányzat.

Aktuálisbiogázáramtermelésszennyvíztisztító telepSzékesfehérvárFejér megye