2024.03.29, Péntek
Száztíz éves a székesfehérvári MÁV Előre SC
szekesfehervar.hu - Fotó: Simon Erika

Száztíz éves a székesfehérvári MÁV Előre SC

MTI

2019.06.01. 20:00

Nemcsak a 110 éves múlt dicső, hanem a jövő is bíztató Székesfehérvár legrégebbi sportegyesületében, a MÁV Előre SC-ben - fogalmazott Cser-Palkovics András polgármester a pénteki ünnepségen.

Hirdetés

A polgármester felolvasta a klub egykori futballistájának, Orbán Viktor miniszterelnöknek a levelét is. A kormányfő háláját fejezte ki, hogy fiatalon egy kiváló csapat részese lehetett.

"Életre szóló élményt jelentett, s olyan tudást és tapasztalatot adott, melyet ma is hasznosítani tudok" - fogalmazott Orbán Viktor, aki szívből gratulált az egyesület egykori, jelenlegi és jövőbeni sportolóinak és további sok sikert kívánt nekik.

Cser-Palkovics beszédében hangsúlyozta: a város életében meghatározó sportklub a MÁV Előre. Megemlítette, hogy a klub jelenlegi legeredményesebb sportága a röplabda, amelyet a TAO-rendszer segítségével szeretnének tovább erősíteni, főként utánpótlás vonalon. Ugyanígy utánpótlás szinten szeretnék elérni, hogy a MÁV Előre visszatérjen a futball világába, ezen fognak dolgozni a következő években.

Nagy Róbert, a MÁV Előre SC elnöke elmondta, hogy a férfi röplabdázók jelenleg az NB I-ben szerepelnek, míg a hölgyek most jutottak fel az első osztályba, többségében 18-19 éves játékosokkal, ám a céljuk az Extraligába jutás. A férfi kézilabdázók az NB II-ben második helyet szereztek, szeretnék megcélozni velük az első osztályt.

Az egyesület 1909. május 30-án kezdte meg működését Déli Vasutas Testedző Kör néven, amely egy év után Déli Vasúti Műhelymunkások Testedző Köre névre változott. A kék-fehér klubban a sportolók eleinte birkózás és futball sportágakban versenyeztek, majd megjelentek az atléták és kerékpározók is. A két világháború között - több névváltozás mellett - az egyesület létszáma és szakosztályainak száma is növekedett, miközben a kerékpározók országos bajnokot, illetve olimpikont is adtak Adorján István személyében.

Aztán 1957-ben a MÁV Járműjavító Üzem átvette a klub irányítását, azóta MÁV Előre SC néven szerepelnek. Az 1970-es évek jelentették az egyesület aranykorát, hiszen a kézilabdázók az NB I-ben szerepeltek, míg a labdarúgók 1977-től kezdve három idényen át szintén a legmagasabb osztályban szerepeltek.

Jelenleg kézilabda, labdarúgás, röplabda, rúdsport, természetjárás, sakk, asztalitenisz és darts szakosztályok működnek a klubban.

AktuálisMÁV Előre SCSzékesfehérvárFejér megyesportegyesületfutball