2024.07.22, Hétfő
Napokon belül indul a Családvédelmi Akcióterv
pixabay - illusztráció

Napokon belül indul a Családvédelmi Akcióterv

kormanyhivatal.hu

2019.06.30. 12:39

Július 1-én indul a kormány újabb családtámogatási programja. Az alábbiakban összefoglaljuk a jövő héttől életbe lépő programmal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat. Babaváró támogatás, csok, jelzálóghitel-elengedés, autóvásárlási támogatás.

A Családvédelmi Akciótervben meghirdetett támogatások közül a következők indulnak, illetve bővülnek 2019. július 1-jétől:

-    babaváró támogatás
-    jelzáloghitel-elengedés
-    nagycsaládosok autóvásárlási támogatása
-    családi otthonteremtési kedvezmény (csok) kibővítése

Babaváró támogatás

A babaváró támogatást (2019. július 1-től 2022. december 31-ig) fiatal házaspárok igényelhetik a bankfiókokban. A támogatás mértéke maximum 10 millió Ft kamatmentes, szabad felhasználású kölcsönt jelent, amelynek törlesztőrészlete legfeljebb havi 50 ezer Ft. Amennyiben a családba 5 éven belül legalább 1 gyermek születik, 3 évig felfüggesztik a törlesztőrészlet fizetését. Ha a második gyermek is megszületik, újabb 3 évre szünetel a törlesztés, és a tartozás 30%-át elengedik. Ha megérkezik a harmadik gyermek is, akkor pedig a teljes fennmaradó tartozást elengedik. Ha az egyik házastársnak (az előző házasságából) már van gyermeke, akkor az igénylés feltétele, hogy a másik házastársnak ez az első házassága legyen.

Abban az esetben, ha a a hitelintézet „nem megfelelőség” miatt elutasítja az igénylést, a kérelmezők a lakóhelyük (tartózkodási helyük) szerinti kormányhivatal megyeszékhely járási hivatalához (Pest megyében és a fővárosban Budapest Főváros Kormányhivatalának XIII. Kerületi Hivatalához) fordulhatnak. A "jogorvoslati" kérelem személyesen bármelyik kormányablakban, valamint – ügyfélkapu azonosítóval – elektronikus úton (e-papíron) vagy postai úton is benyújtható. A járási hivatal a kérelem alapján megállapítja, hogy az igénylő megfelel-e a jogosultsági feltételeknek, illetve jogosult-e gyermekvállalási támogatásra. (A hitelképességgel kapcsolatos döntést azonban nem bírálhatja felül.)

Az igénylőlap itt letölthető.

Családi otthonteremtési kedvezmény (csok)

Az új lakás építésére, vásárlására vagy használt lakás vásárlására, bővítésére és korszerűsítésére igényelhető családi otthonteremtési kedvezmény (csok) is több család számára lesz elérhető július 1-től. A csokhoz kapcsolódó hitelek ugyanis jelentősen kedvezőbb feltételekkel igényelhetőek. Többek között a  2 gyermekre 10 millió, 3 gyermektől 15 millió forint összegű kedvezményes (legfeljebb 3%-os ügyleti kamattal terhelt) hitelt már nemcsak új, hanem használt lakás vásárlására is fel lehet venni. A tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos hozzátartozót gondozó, és emiatt ápolási díjban részesülők mellett, mostantól a gyermekek otthongondozási díjára (GYOD) jogosult szülők is igénybe vehetik - a fél éves / kétéves biztosítási jogviszony igazolása nélkül - a CSOK-ot.

A falusi csok 2486 vidéki településen érhető el, a támogatott települések listája itt tölthető le.

A hitelintézet elutasító döntése ellen a csok esetében is lehet – a fentiek szerint – a kormányhivatal kijelölt járási hivatalához (személyesen a kormányablakokban is) kérelmet benyújtani a jogosultsági feltételek megállapítása iránt.

Jelzáloghitel-elengedés

A három- vagy többgyermekes családok lakáscélú jelzáloghitel-tartozásainak csökkentéséről szóló kormányrendelet módosításával jelentősen nő az igénybevehető állami támogatás mértéke. Eddig a harmadik és további gyermekek után 1 millió forintot vállalt át az állam a nagycsaládosok jelzálog-hiteléből. Július 1-jétől már a második gyermek után igényelhető az 1 millió, a harmadik gyermek után pedig 4 millió, további gyermekek után újabb 1-1 millió forint összegű jóváírás a lakáscélú jelzáloghitel csökkentésére (amennyiben a gyermek 2019. július 1-jén vagy azt követően születik).

A jelzáloghitel-tartozás csökkentésére irányuló kérelmeket a lakás fekvése szerinti megyeszékhelyen működő járási hivatalok (Pest megyében és a fővárosban Budapest Főváros Kormányhivatalának XIII. Kerületi Hivatala) lakástámogatási ügyfélszolgálatain, valamint bármelyik kormányablakban (továbbítás céljából) lehet személyesen benyújtani.

Autóvásárlási támogatás

A 2,5 millió forint összegű támogatást (ennek mértéke legfeljebb a bruttó vételár fele lehet) nagycsaládosok igényelhetik 7 személyes új autó vásárlásához vagy lízingeléséhez. A támogatás postai úton a Magyar Államkincstár Központ Családtámogatási Főosztályának címzett (1081 Budapest Fiumei út 19/a.) kérelemmel, vagy elektronikus úton igényelhető. A kérelem formanyomtatvány és mellékletei, illetve a főbb tudnivalók megtalálhatóak a – támogatássl kapcsolatos feladatokat ellátó – Magyar Államkincstár honlapján. Fontos, hogy a kérelmet személyesen a kormányablakokban is be lehet nyújtani.

A kérelem itt érhető el.

Tájékoztató igénylőknek.

Tájékoztató kereskedőknek.
 

A Családvédelmi Akciótervről, és a további családtámogatási kedvezményekről bővebb információ a csalad.hu címen érhető el, telefonos tájékoztatás az ingyenesen hívható 1818-as kormányzati ügyfélvonalon vehető igénybe.

Aktuáliscsaládvédelmi akciótervbabaváró támogatásCSOKjelzálóghitel-elengedésautóvásárlási támogatás