2024.03.28, Csütörtök
Felavatták Pákozdon a Béke Lángja emlékművet a VII. Emlékparki Nyár nyitányán
szekesfehervar.hu

Felavatták Pákozdon a Béke Lángja emlékművet a VII. Emlékparki Nyár nyitányán

szekesfehervar.hu

2019.06.22. 20:00

Ünnepélyes pillanatokkal és a Béke Lángja emlékmű avatásával nyílt meg VII. Emlékparki Nyár programsorozat a Pákozdi Katonai Emlékparkban. A rendezvényen került sor az osztrák Béke Lángja Alapítvány által alapított Béke Lángja kitüntetés átadására is. A katonai emlékpark a Múzeumok Éjszakája programsorozat kapcsán is sok látnivalót kínált a látogatóknak.

Hirdetés

A Béke Lángja emlékművet az osztrák Béke Lángja Alapítvány adományozta a Pákozdi Katonai Emlékparknak.

Az alapítvány elnöke, Herta Margarete Habsburg Lothringen asszony adományozó beszédében kiemelte, hogy az emlékmű arra emlékezteti a látogatókat, hogy mindig a béke jegyében és a béke szándékával beszéljünk, cselekedjünk és tervezzük a jövőt.

 

 

"Azokra a katonákra, békefenntartókra is emlékeztet, akik azért indultak útnak, hogy reményt adjanak az embereknek. Az emlékmű anyagai közül a fa az erő és bátorság, a természeti szépség és öntörvényűségének jelképe, míg a kő a keménységet, állhatatosságot szimbolizálja. A művészet pedig - ez a határok nélküli nyelv - egyesíti ezeket az elemeket." - fogalmazott beszédében Herta Margarete Habsburg Lothringen asszony.

Az avató beszédet követően Székefehérvár polgármestere, a HTBK tiszteletbeli elnöke, Cser Palkovics András köszöntötte a megjelenteket.

 

 

"Két ok miatt jöttünk ma el az emlékparkba, ami mindekettő fontos a mindennapi életünk és jövőnk szempontjából. Az első ok a nyár köszöntéséről és azokról a fiatalokról szól, akik nemcsak a jelenünket, hanem a jövőnket is jelentik. Az emlékpark bizonyíték arra, hogy a nyári időszakot lehet úgy és olyan helyeken eltölteni, ahol fel lehet töltődni és ugyanakkor értékeket is kapni. A második ok a Béke Lángja emlékmű avatása, amiért köszönet illeti a Béke Lángja Alapítványt és Herta Margarete Habsburg Lothringen elnökasszonyt. Az emlékmű felhívja a figyelmet arra, hogy sokat kell tennünk annak érdekében, hogy a béke legyen az úr és legyünk hálásak azoknak a katonáknak, akik ma is a világ számos pontján tesznek azért, hogy szabadon és békében élhessünk." - fogalmazott Cser-Palkovics András.

 

 

Az ünnepségen adták át a Béke Lángja Alapítvány elismeréseit is.

Elsőként Dr. Benkő Tibor, Magyarország honvédelmi minisztere vehette át a Béke Lángja érdemrendet, majd Görög István, a KEMPP ügyvezető igazgatója, Takács János, Pákoz polgármestere, Mészárosné Hegyi Gyöngyi Éva, Sukoró polgármestere, Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere vehetett át elismerést.

Dr. Benkő Tibor, Magyarország honvédelmi minisztere ünnepi beszédében kiemelte, a felavatott emlékjel azt hirdeti, hogy a világban minden embernek és főleg minden katonának kötelessége a béke szolgálata.

 

 

A miniszter beszédében a Békefenntartók emlékművének feliratát idézte, ahol név szerint vannak felsorolva azok a honvédek, akik a béke megteremtéséért áldozták életüket: "Végakaratuk a béke volt"

"Ezek a katonák életüket a béke megteremtésére tették fel. Ma is sok ártatlan gyermek és asszony esik áldozatul a világban azért, mert nem tudnak békében élni országaikban. Magyarország fontosnak érzi, hogy segítséget küldjön, évente mint mint 2000 katonánk vesz részt békefenntartói feladatban." - hangsúlyozta ünnepi beszédében a honvédelmi miniszter.

 

 

A rendezvényen jelen volt Sándor Habsburg Lothringen, a Béke Lángja alaíptvány alelnöke, L.Simon László és Tessely Zoltán országgyűlési képviselők, Spányi Antal megyéspüspök, Jákob János dandártábornok, Sándor Zsolt dandártábornok, Szantner Gábor, a József Ágost Társaság elnöke, Sajner Gyula nyugállományú ezredes, a HTBK felügyelő bizottságának elnöke, valamint az Emberi Méltóság Tanácsának részéről Dr. Szunai Miklós és dr. Lomnici Zoltán is.

 

 

Az ünnepség zárásaként a Helyőrségi Zenekar előadásában csendült fel Pákozdi toborzó című induló, a zeneszámot a szerző, Ruff Tamás őrnagy vezényelte.

Galéria

AktuálisBéke Lángja emlékműEmlékparki Nyár PákozdFejér megye