2020.06.05, Péntek

Hirdetés

Kerámia fecskefészkeket helyeznek ki Székesfehérváron
szekesfehervar.hu

Kerámia fecskefészkeket helyeznek ki Székesfehérváron

szekesfehervar.hu

2019.05.08. 20:00

Felkerült a polgármesteri keretből vásárolt 100 darab kerámia fecskefészek több városi közintézmény falára. Kapott belőlük az Öreghegyi Közösségi Ház, a Zentai iskola, a Püspökkertvárosi Óvoda és a Széna Téri Általános Iskola is.

Hirdetés

A helyszínek kiválasztását a VÖLGY-HÍD Természetvédelmi Alapítvány nevében Kovács Gergely végezte, és a kihelyezést - amit a Városgondokság szakemberei hajtottak végre - is ő, illetve Csete Gábor, a Városgondnokság természetvédelmi referense felügyelték.

 

 

Nem könnyű fecskfefejjel gondolkodni emberként, de ahhoz, hogy segíthessünk, meg kell próbálni. Fehérváron éppen ez történik, Dr. Cser-Palkovics András polgármester kezdeményezésére, a „VÖLGY-HÍD” Természetvédelmi Alapítvány szakmai támogatásával most közintézményekhez kerülnek ki műfecskefészkek, hogy segítsék a kis madarakat.

 

 

A Székesfehérvári Széna Téri Általános Iskola is szívesen csatlakozott a Fecskebarát Fehérvár programhoz, melynek keretében az intézmény eresze alá 20 db műfecskefészket helyeztek ki. 

Kovács Gergely, a „VÖLGY-HÍD” Természetvédelmi Alapítvány képviselője elmondta, sok embernek nem tetszik, hogyha a fecskék fészket akarnak rakni a házuknál, elzavarják őket, leverik a fészket. A város támogatásával most kerámia fecskefészkeket helyeznek ki, ahol otthonra találhatnak a madarak. Sajnos drasztikusan csökken a fecskék száma Magyarországon, és ha eltűnnek, eltűnik a legegészségesebb, legbiztonságosabb bio rovarvédelmünk, ami megvéd a rovarok terjesztette betegségektől.

 

 

A hazai fecskeállomány 2000-2010 között összeomlott, az ezredforduló első évtizedének végére az állománycsökkenés meghaladta az 50%-ot. A tendencia sajnos nem fordult meg, viszont közben nagyot változott a világ.

A 2010-es évek végére jelentősen felerősödött a klímaváltozás, melynek egyik következményeként szinte évről-évre újabb és újabb mezőgazdasági kártevő rovarok és betegségeket terjesztő szúnyogfajok érkeznek Magyarországra. Éppen ezért az olyan rovarevők szerepe, mint amilyenek a fecskék (tovább a denevérek) is, jelentősen felértékelődik, hiszen ők biológia úton, plusz környezetterhelés nélkül csökkentik a rovarok számát. Hiányukban ezt agrárkemikáliákkal és rosszul végrehajott szúnyogirtással végezzük el, ami súlyosan környezetszennyező és természetkárosító. Éppen ezért jól felfogott érdekünk, hogy a megmaradt fecskeállomány megőrzése mellett műfészkek kihelyezésével is tegyünk számuk gyarapodásához.

AktuáliskerámiafecskefecskefészekSzékesfehérvárFejér megye