2024.03.29, Péntek
Öttusa vk - Rekordszámú résztvevő Székesfehérváron
szekesfehervar.hu - Fotó: Simon Erika

Öttusa vk - Rekordszámú résztvevő Székesfehérváron

MTI

2019.04.30. 16:07

Rekordszámú versenyző indul a székesfehérvári öttusa világkupán, az előzetes nevezések szerint a férfiaknál százan, a nőknél 82-en állnak rajthoz - jelentette be a Magyar Öttusa Szövetség elnöke a hétfői, székesfehérvári sajtótájékoztatón.

Hirdetés

Bretz Gyula azt is elmondta, hogy az eddigi világkupa-versenyeken - szervezőkkel együtt - 280 résztvevő volt a csúcs, míg most, Székesfehérváron a versenyzők és kísérőik együttes létszáma eléri a 330-at, és ebben nincs benne a rendezői gárda.

Kármán Sándor versenyigazgató jelezte, hogy olyan feltételeket próbálnak teremteni, mint amilyenek várják majd a versenyzőket a szeptemberi, budapesti világbajnokságon, azaz egyfajta főpróbának is tekintik a szerdától vasárnapig tartó viadalt. A program a női és férfi selejtezővel indul, majd a női és férfi döntő után az utolsó napon lesz a vegyes váltó, melyben Magyarország két párost indíthat.

A versenyigazgató megemlítette még, hogy ezen a versenyen mutatkozik be a szövetség új színpada, amelyen a bónuszvívást bonyolítják le, valamint a lőtér és a futópálya gyors átalakítását is most fogják élesben tesztelni. Közölte, hogy a versenyszámok közül a lövészettel kombinált futást, a bónuszvívást és a lovaglást rendezik a Bregyó-közi Atlétikai Centrumban, a vívást a közeli kosárlabdacsarnokban, míg az úszást a szintén a közelben lévő városi uszodában.

Kérdésre elmondta, hogy Földházi Zsófia és Barta Luca nem indul a versenyen.

Martinek János, a férfiak szövetségi kapitánya közölte, hogy az év elején a rutinos versenyzők sérülésekkel küszködtek, nem tudtak vk-versenyeken rajthoz állni, de mostanra felépültek és a fiatalokkal kiegészülve érmekért csatázhatnak.

A kiosztott nevezési lista szerint mind a férfiaknál, mind a nőknél 12-12 magyar öttusázó indul. A nőknél rajthoz áll Alekszejev Tamara, Erdős Rita, Guzi Blanka, Haraszin Gréta, Kállai-Simóka Nóra, Kovács Eszter, Kovács Sarolta, Ormándi Rebeka, Réti Kamilla, Szarka Luca, Szűcs Dóra és Turbucz Anna, míg a férfiaknál Bereczki Richárd, Bernáth Bálint, Demeter Bence, Farkas Martin, Harangozó Bence, Kardos Bence, Kasza Róbert, Málits István, Marosi Ádám, Regős Gergely, Szép Balázs és Szabó Illés.

Az idei első világkupa-fordulóban, Kairóban bronzérmet nyert Kovács Sarolta, illetve a Réti Kamilla, Szabó Illés páros vegyes váltóban, a második állomáson, Szófiában viszont a fiatalokból álló magyar küldöttség dobogós helyezés nélkül maradt. A székesfehérvári viadal után három héttel Prágában találkozik a nemzetközi mezőny, majd a sorozat döntőjét június végén rendezik Tokióban. Az ottani női és férfi győztes olimpiai kvótát szerez.

Aktuálisöttusa világkupaversenySzékesfehérvárFejér megye