2024.04.18, Csütörtök
Időjárás állomást építettek Székesfehérvár szívében
szekesfehervar.hu

Időjárás állomást építettek Székesfehérvár szívében

szekesfehervar.hu

2019.03.07. 08:00

Időjárás állomást telepített a Titkok Háza Tudományos Élményközpont az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar F épületének udvarára Székesfehérváron. A hagyományos meteorológiai mérőállomás kialakítása a város szívében közvetlen mérést és megfigyelést tesz lehetővé.

Hirdetés

A felállított berendezés és a hozzá kapcsolódó webkamera az EFOP 3.3.6-17-2017-00002 számú, Természettudományos élményközpont létrehozása Székesfehérváron című pályázat keretén belül valósult meg a megyeszékhelyen.

Dr. Udvardy Péter témavezető elmondta, hogy "a telepített berendezés egy 10 méteres állványzaton lévő teljesen szabványos, minden fontos időjárási paramétert mérni tudó, másodperces szélmérővel ellátott profi időjárás állomás. A hőmérséklet, páratartalom, csapadékmennyiség, szélerősség és szélirány mérése mellett egy élő képet közvetítő kamera is felszerelésre került.”

Az időjárás állomás közvetlenül kapcsolódik az időkép.hu szervereihez és folyamatosan közvetíti az aktuális adatokat, melyek elérhetőek ezen a linken. A webkamera ITT érhető el. Az aktuális meteorológiai adatokat infósáv formájában elhelyezik az AMK kari és a Titkok Háza honlapján (www.titkokhaza.hu) is. Az adatok folyamatosan követhetők élőben a Titkok Háza Tudományos Élményközpontban is, a foglalkozások helyszínén.

Az időjárás állomás célja a Titkok Háza Tudományos Élményközpontban a tanulók meteorológiai jelenségek iránti figyelmének felkeltése. Dr. Jancsó Tamás szakmai vezető hozzátette: „A diákoknak tartott foglalkozásokon a hagyományos meteorológiai megfigyelések mellett újszerű megközelítésekre is szó lesz, például a drónok és az időjárás, illetve az időjárási térképek támája is feldolgozásra kerül. A foglalkozások nyomán a tanulók megértik az időjárást befolyásoló fizikai folyamatok, természeti katasztrófák, környezeti rendszerek, a fenntarthatóság lényegét, beleértve a légköri rendszereket és az időjárást befolyásoló fizikai folyamatokat is. A drónok használata kiegészíti a hagyományos megfigyelési módszereket, érdekes adalék lehet a célcsoport számára.”

AktuálisSzékesfehérvárFejér megyemeteorológiaAlba Regia Műszaki KarTitkok Háza Tudományos Élményközpontidőjárás állomás