2024.04.25, Csütörtök
Jelentős eszközfejlesztési támogatást kapott Fejér megye kórháza az ALCOA Alapítványtól
pixabay - illusztráció

Jelentős eszközfejlesztési támogatást kapott Fejér megye kórháza az ALCOA Alapítványtól

fmkorhaz.hu

2019.02.02. 17:00

A Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház a Traumatológiai Ambulanciájának fejlesztéséhez az Alcoa Alapítvány által meghirdetett pályázaton 35.000 USD támogatási összeget nyert.

Hirdetés

A baleseti ambulancia napi 24 órán keresztül áll az akut sérült betegek rendelkezésére. A Budapest, Velencei-tó, Balaton vonalában, valamint több főútút és autópálya mellett forgalma igen nagy, fejlesztése kiemelt jelentőségű. A pályázat célja a baleseti sebészet fejlesztésének támogatása új beteghívó rendszer kiépítésével, a rendelők átstruktúrálásával, felújításával, valamint váróhelyiségek kialakításával és az ATLS protokoll bevezetésével.

A projekt egyik fő célja az ATLS (Advanced Trauma Life Support) protokoll bevezetése, amely egy olyan bizonyítékokon alapuló rendszer, amelyet az American College of Surgeons fejlesztett ki. A sürgősségi ellátásban világszerte sikeresen alkalmazott program fő törekvése, hogy új, korszerű eljárásrend szerint kezdje meg az életveszélyes állapotban lévő sérültek elsődleges ellátását, állapotuk stabilizálását, az angol újraélesztési ABC mintájára. Az ATLS - program az orvosok számára életmentő eljárásokkal kapcsolatos speciális szaktudást ad, valamint az ehhez szükséges ismereteiket, készségeiket fejleszti annak érdekében, hogy a súlyosan sérült betegek számára a legmagasabb szintű ellátást tudjuk biztosítani. A többnapos angol nyelvű tanfolyamon két szakorvos vett részt és végezte el azt sikeresen.

A projektből két biztonságos és kényelmes várót alakítottunk ki a betegek számára, ami a megnövekedett forgalomnak megfelelő feltételeket biztosít a várakozás idejére.  A rendelőhelyiségek átalakításakor egy belső váróhelyiség is rendelkezésre áll azoknak a betegeknek, akik sérüléseik súlyossága miatt már a várakozás idején fokozott figyelmet igényelnek.

Elektronikus beteghívó rendszert építettünk ki, melyet a kórház egyedi igényeinek megfelelően fejlesztett ki a gyártó cég. Magyarországon az egészségügyben még nem szokványos elektronikus betegbehívó rendszer célja, hogy a beteg állapotának, illetve érkezésének megfelelő sorrendben lássuk el. A rendszer lehetővé teszi, hogy a behívás sorrendjét a személyzet annak megfelelően irányítsa, hogy milyen a beteg állapota, azonnali, vagy halasztható ellátást igényel. Lehetőség van a szakrendelések közötti átirányításra. Amennyiben az ellátás során például röntgen vizsgálat válik szükségessé, akkor a sorszám átadható a radiológia részére, ahol ugyanazon sorszámmal hívják be a beteget. A váróban monitorokon keresztül tájékoztatást nyújtunk a következő beteg behívásáról és az ellátás helyszínéről.

A baleseti sebészetre automata tolóajtókat építettek be, melyek célja egyrészt a közvetlenül a nagyforgalmú bejárat mellett kialakított váró időjárási viszonyoktól való védelme, másrészt a rendelőkben történő személyzeti és betegforgalom megkönnyítése. 

A baleseti sebészet fejlesztésének támogatásáért a kórház köszönetet mond az Alcoa Alapítványnak.

AktuálisFejér megyeeszközfejlesztésSzent György Egyetemi Oktató KórházAlcoa Alapítványbaleseti ambulancia