2024.04.19, Péntek
Háromszáz méter kolbász tekeredik a Jancsárkertben a VI. Fehérvári Kolbásztöltő Fesztiválon
szekesfehervar.hu - Fotó: Simon Erika

Háromszáz méter kolbász tekeredik a Jancsárkertben a VI. Fehérvári Kolbásztöltő Fesztiválon

szekesfehervar.hu

2019.02.19. 20:53

Február 23–án szombaton hatodik alkalommal kerül sor a Fehérvári Kolbásztöltő Fesztiválra a hagyományos helyszínen, a Jancsárkert termelői és biopiac területén. A 9 órakor kezdődő fesztiválon a kolbásztöltő verseny mellett gasztroutca is várja majd a vendégeket lángossal, rétessel és disznótoros ételek gazdag választékával.

Hirdetés

Illusztris kolbásztöltők is asztalhoz állnak, határon túlról is érkeznek csapatok, kolbászt töltenek családok és vállalati kollektívák, akik csapatépítő tréningnek is tekintik a kolbásztöltést. 

 

 

Schultz György, a Jancsárkert Piac és Közösség Egyesület elnöke elmondta, hogy a szombaton kilátogatók két újdonsággal találkozhatnak, egyrészt azt fogják látni, hogy nagyszámú különdíjat ajánlottak fel a résztvevő csapatok számára, ezek között külföldi utazások, welness jegyek is vannak. Másrészt szeretnének lépéseket tenni a zöld gasztrofesztivál irányába is: szeretnék, ha sokkal kevesebb műanyagot használnának fel a csapatok és a fesztiválon résztvevő vásári árusok. "Szeretnénk száműzni a műanyag zacskókat, műanyag tányérokat és poharakat és szelektíven gyűjteni a hulladékot." - tette hozzá a Jancsárkert Piac és Közösség Egyesület elnöke.

 

 

Több mint 300 kg hús lesz betöltve és ebből mintegy 300 méter kolbász tekeredik majd.

A nevezési díj 7000 Ft/csapat, ezért a csapatok 5 kg darált kolbászhúst és 1 kg kenyeret kapnak. (Ezen felüli hús mennyiséget mindenki a helyszínen üzemelő FÖ-MO húsboltból veheti meg). A nevezési díjon felül az induló csapatoknak kell gondoskodniuk az összes fűszerről, a feldolgozáshoz szükséges valamennyi eszközről (bél, kolbásztöltő, keverőedény, kések, vágódeszka, sütőedény) valamint az elfogyasztáshoz szükséges kedvenc savanyúságról, mustárról, tormáról. A szervezők biztosítják a munkaasztalt 5-6 fő kulturált elhelyezéséhez, valamint a sütési lehetőséget (saját eszközzel és felügyelet mellet). Lehetőség nyílik arra, hogy a megtöltött és felcímkézett kolbászokat füstölésre a helyszínen átadják.

 

 

A kolbász mestermunkák minősítését neves zsűri végzi, tagjai Pamminger Ede, a Királyi Város Ízmestere, Grenyovszky Károly nemzetközi mesterszakács, tiszteletbeli zsűri tag Boda János Fehérvár nagytiszteletű vendéglátósa.

Főbb értékelési szempontok: töltelék ízletessége, munkaasztal és tevékenység higiéniája, receptúra közreadása, csapatok szöveges, ötletes, humoros bemutatkozása, megjelenése, öltözete, női versenyző esetén a csapat plusz pontban részesül.

Eredményhirdetés 13.30 órakor lesz, ezt követően a mulatság folytatódik, amíg a jelenlevők kedve tartja.

A verseny győztese elnyeri egy esztendőre a Vándorkupát, minden helyezett díjat, és minden résztvevő csapat emléklapot kap. A csapatok között különdíjakat sorsolnak ki: külföldi utazásokat, belépőket múzeumba, moziba, wellness fürdőbe, valamint éttermi ajándék utalványokat, háztáji élelmiszer ajándékcsomagokat.

A kísérő programok 7 – 14 óráig zajlanak, lesz a megszokott heti termelői- és biopiac a csarnokban, Gasztro utca a csarnok és a sátor között, valamint a sátor előtt.

Egész délelőtt zene és műsoros fellépők várják a látogatókat. A kistermelők, őstermelők és a vendéglátósok háztáji élelmiszerek, kézműves ajándékok és disznótoros ételek gazdag választékával várják a résztvevőket és a kilátogatókat.

A Fesztivál kiemelt támogatója Székesfehérvár MJV Önkormányzata, dr. Cser-Palkovics András polgármester, fő támogatók: Fehérvár Médiacentrum, valamint a Puskás Pékség, a FÖ-MO hús- és pecsenyebolt, az EUROFAMILY magyar üzlethálózat, és a TQE reklám. Az esemény nonprofit jellegű, a program a látogatók számára ingyenes.

A színpadon Gabrovits Pál zenész slágereket játszik. Végig jelen lesz a Fehérváron jól ismert Marching Jazz Band. Fellép Fazekas Egon és Tokodi Tünde, akik több ritkán hallható hangszert szólaltatnak meg (tekerő, ütőgardon).

A szervezők arra számítanak, hogy több mint kétezer fehérvári és városkörnyéki nézelődő, érdeklődő és vásárló fordul meg a hosszú délelőtt folyamán. Az ő vendéglátásukról pecsenyesütők, büfék gondoskodnak. Ezen kívül a piac üzletei helyi termelői termékekkel (sajt, rétes, savanyúság, zöldség-gyümölcs, pékáru, húsáruk, bor-forralt bor) is várják a vásárlókat.

AktuálisSzékesfehérvárFejér megyeFehérvári Kolbásztöltő Fesztivál