2024.03.29, Péntek
Évindítót tartott a Magyar Honvédség stratégiai és műveleti vezetése Székesfehéváron
szekesfehervar.hu - Fotó: Simon Erika

Évindítót tartott a Magyar Honvédség stratégiai és műveleti vezetése Székesfehéváron

szekesfehervar.hu

2019.01.30. 14:10

A januárban megalakult Magyar Honvédség Parancsnokságának törzsfőnöke, Mihócza Zoltán vezérőrnagy találkozott a Fejér megyei közhivatalok és társszervezetek vezetőivel kedden délelőtt. A program keretében rövid technikai bemutatót is tartottak a haderőfejlesztés keretében beszerzett új katonai eszközökből.

Hirdetés

Január 1-jével a stratégiai irányítással és vezetés-irányítással foglalkozó Honvéd Vezérkar kivált a Honvédelmi Minisztérium egységéből és összeolvadt a műveleti feladatokért felelős MH Összhaderőnemi Parancsnokságával, így megalakult a Magyar Honvédség Parancsnoksága, így Székesfehérváron összpontosul a Magyar Honvédség stratégiai és műveleti szintű vezetése. Az új parancsnokság szélesebb hatáskörben, a két eddigi intézmény feladatainak integrálásával működik tovább. Az új vezetési egység élére Korom Ferenc altábornagyot, a Honvéd Vezérkar eddigi főnökét nevezték ki, mint az MHP parancsnoka. Az MHP törzsfőnöke a volt MH ÖHP megbízott parancsnoka, Mihócza Zoltán vezérőrnagy lett. A székesfehérvári helyőrség parancsnoka pedig Sándor Zsolt dandártábornok.

 

 

A keddi évnyitó rendezvényen bemutatták a Zrínyi 2026 program keretében már megvalósult eszközfejlesztések egy részét. A résztvevők megnézték az új, könnyű, eddig kiválóan vizsgázott CZ Scorpio Evo3-as géppisztolyt és CZ 805-ös gépkarabélyokat, illetve a baleseti helyszínelésnél használt, korszerű technikai eszközöket. Látható volt egy-egy bemutatópéldány a katonai rendészet új gépjárművei közül, és kiállítottak egyet a tavaly beszerzett katonai Ikarus-buszokból is.

 

A Kormány által finanszírozott Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program kapcsán Mihócza Zoltán vezérőrnagy elmondta: sok katona várta már, hogy a különböző technikai eszközök a honvédségnél megújuljanak. „A program értelmében nem csak harcászati és technikai eszközök beszerzésről van szó, hanem gyártási kapacitás és technológia vásárlásáról is. Így a későbbiekben a Magyar Honvédség képes lesz arra, hogy hazai fegyverekkel szerelje fel a katonáit.” – emelte ki a törzsfőnök.

 

 

Megtisztelő, hogy Székesfehérváron lesz a Magyar Honvédség Parancsnoksága és parancsnoka is - mondta Cser-Palkovics András, a város polgármestere. „Óriási lehetőség ez Fehérvárnak, jelentősége pedig túlmutat a presztízsértéken, újra visszakerül az európai és a NATO-térképre a város. Fontos visszaigazolása ez annak is, hogy az eddig itt működő magyar és nemzetközi csapatok is jól érzik magukat. Mindemellett megrendeléseket is jelent majd, amelynek komoly vonatkozásai lehetnek a helyi gazdaság tekintetében.” Elmondta, hogy szeretnék, ha a katonacsaládok itt is telepednének le, ez azonban további oktatási és munkaerőpiaci kérdéseket vet fel, amelyekről folyamatos egyeztetések és tárgyalások folynak a honvédség, az állam, a szakmai szervezetek és a város között.

AktuálisFejér megyehonvédségkatonákÖHP