2024.03.28, Csütörtök
A kormány, az egyházmegye és a település összefogásával újítják fel a váli templomot
val.hu

A kormány, az egyházmegye és a település összefogásával újítják fel a váli templomot

szekesfehervar.hu

2019.01.22. 17:31

Sajtótájékoztató keretében írták alá kedden, Székesfehérváron, a Püspöki Palotában a váli templom felújításának kivitelezési szerződését. A megállapodást Spányi Antal megyés püspök, valamint a kivitelező cég képviselője írta alá, Tessely Zoltán, a térség országgyűlési képviselője és Bechtold Tamás, Vál polgármestere jelenlétében. A beruházás értéke mintegy 600 millió forint, a kivitelezés időkerete 12 hónap.

Hirdetés

Évekkel ezelőtt is beszélgettünk már Bechtold Tamás, polgármester úrral arról, hogy a nagyon értékes Váli-völgyi épületegyüttessel valamit kellene kezdenünk.

Ez a Székesfehérvári Egyházmegye egyik legnagyobb temploma,

hatalmas mérete lényegesen meghaladja a váli hívő közösség igényeit, viszont olyan értéket képvisel mind építészetileg, történelmileg, valamint vallás-, és kultúrtörténeti szempontból is, amelyet mindenképpen felelősséggel kell gondoznunk, megőriznünk, hogy az utánunk következő nemzedékek is láthassák és nagyon szép Váli-völgynek, az ott sorakozó településeknek egy különleges értéke, turisztikai szempontból is különleges vonzereje legyen.” - hangsúlyozta Spányi Antal, megyés püspök, aki hozzátette:

 

Nagyon örültünk, amikor Magyarország Kormánya mindehhez megfelelő anyagi eszközöket is rendelkezésünkre bocsátott, amelyet ezúttal is megköszönök, ahogyan Bechtold Tamás, polgármester úrnak és Tessely Zoltán, országgyűlési képviselő úrnak is, akiknek sok munkája, fáradozása van abban, hogy ez a projekt egyáltalán elindulhat. A kivitelezés időkerete 12 hónap, így egy esztendő múlva - reményeink szerint - látni fogjuk annak a gyümölcsét, amit itt, most elindítunk.”

 

szekesfehervar.hu

 

A 2017-es esztendő elején a kormány egy tekintélyes összeget, mintegy 8.3 milliárd forintot biztosított a Székesfehérvári Egyházmegyének. Ez egy nagy csomag, amely magában foglalja a kiemelt beruházásainkat.

A beruházások négy pilléren nyugszanak, úgy mint iskolák felújítása, bővítése, az országos jelentőségű zarándokhelyek, például Bodajk és Alsószentiván felújítása, közösségi terek kialakítása, valamint a negyedik, amely a kimondottan vallási célú épületek, templomok felújítása.

Az említett négy pillér összesen tizennégy helyszín érint, ezek közül az egyik a Váli-völgyi épületegyüttes, amely településképet meghatározó beruházás.” - emelte ki Dózsa István, a Székesfehérvári Egyházmegye vagyonkezelője.

 

szekesfehervar.hu

 

A kormány és az egyházi vezetés együttesen érhetik csak el céljaikat. Öröm, hogy valami olyasmit cselekedhetünk, amit elődeink hosszú ideig nem tudtak megcselekedni, így valósulhat meg a váli templom felújítása is, amelyet Magyarország Kormánya mintegy félmilliárd forinttal támogat, a Székesfehérvári Egyházmegye mintegy 100 millió forintos önereje mellett.” - mondta Tessely Zoltán, országgyűlési képviselő. „A fekvésünk okán mi elsősorban turizmusban gondolkodunk és hálásak vagyunk a kormánynak, képviselő úrnak, hogy szívükön viselik a Váli-völgy sorsát.” - tette hozzá Bechtold Tamás, polgármester.

A váli templom a hazai klasszicizmus egyik kiemelkedő példája, Ürményi József, mecénás építtette. Az épületegyüttes a település tengelyében helyezkedik el; kastély, kálvária, templom és mauzóleum együttese, mely 1819 és 1824 között épült Joseph Franz Engel és Franz Heine építészek tervei alapján.

AktuálisFejér megyefelújításSzékesfehérvári EgyházmegyeVál váli templomVáli-völgy