2024.04.24, Szerda

Továbbra is erős a kereslet a fehérvári lakáspiacon

szekesfehervar.hu

2018.12.15. 19:15

Székesfehérváron idén 39 nap alatt el lehetett adni a lakótelepi lakásokat, szemben a 2017-es 51 napos értékesítési idővel. A fehérvári 40 négyzetméternél kisebb panelek átlagos négyzetméterára 444 ezer forint, míg a 40-80 négyzetmétereseké jóval alacsonyabb, 367 ezer forintot tett ki. Az ottani téglaépítésű lakások mindössze 4, illetve 7 százalékkal drágábbak - derül ki az ingatlan.com elemzéséből.

Hirdetés

A panellakások a fővárosban idén átlagosan 48 nap alatt elkeltek, a székesfehérvári panellakásokra pedig 36 nap alatt akadt vevő, míg tavaly hét héttel több kellett ehhez - derül ki az ingatlan.com elemzéséből, amely több mint 15 ezer magánszemély által feladott ingatlanhirdetés alapján vizsgálta a kisebb és nagyobb méretű panellakások ára és értékesítési ideje közötti különbséget.

 

A panellakások piaca újból bizonyítja, hogy nagyon erős a kereslet irántuk.

 

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője az adatokat értékelve azt mondta, hogy országszerte is kiemelkedő a kereslet a panelek iránt. "A panellakások jellemzően jó beosztású, frekventált környéken lévő ingatlanok, valamint a téglaépítésűeknél - a drágulás ellenére - 30 százalékkal olcsóbbak" - mondta. Abban viszont mindenképp hasonlít egymásra panel- és téglaépítésű lakások piaca, hogy a kisebb méretű ingatlanok drágábbak. Balogh László szerint a panellakások piacán tartós maradhat a kereslet a kétségtelen árelőnyük miatt.

A következő évben várható több ezer új lakás átadása azonban fokozhatja a versenyt az árak és a minőség tekintetében főként a használt téglaépítésű lakások kínálati piacán.

 

Arra kicsi az esély, hogy ez árcsökkenéshez vezetne, de a korszerűbb lakások megjelenése mérsékelheti a használt lakások drasztikus drágulását, ami hatással lehet a panellakások áraira is - tette hozzá az ingatlan.com szakértője.

AktuálisSzékesfehérvárFejér megyepanellakáslakáspiac