2024.03.29, Péntek

Műszaki átadás Palotavárosban - elkészült a Varga-csatorna ikresített áteresze

szekesfehervar.hu

2018.11.23. 20:00

A Felsővárosi vízrendezések és a Varga-csatorna megnövekedett vízgyűjtő területe okán Székesfehérvár Önkormányzata a csatorna meglévő áteresze mellé egy új, nagy átmérőjű csőátereszt telepített. Az elkészült, ikresített Bátky-átereszről Viza Attila önkormányzati képviselő és a kivitelező, Konstruktor Kft. adott tájékoztatást pénteken.

Hirdetés

Székesfehérvár Önkormányzatának beruházásában elkészült a Felsőváros vízrendezésének I-II. üteme, a Varga-csatorna Bőrgyár utcai szakaszán a mederburkolás és a Berényi utca – Nefelejcs utcai átkötés, aminek következtében jelentősen megnövekedett az a vízgyűjtő terület, amely a Varga-csatornát terheli.

A szélsőséges időjárási viszonyok, a „villámárvizek” több és gyorsabb lefolyású vízmennyiségét – ami a Varga-csatornán a korábbiakhoz képest érkezik – a Bátky Zsigmond utcai áteresz már nem lett volna képes elvezetni, ezért a meglévő mellé egy új, nagy átmérőjű csőáteresz épült.

 

 

Az új áteresz gazdaságossági okokból bontott csőelemekből épült ki, ami ennek ellenére tökéletesen és időtállóan ellátja a funkcióját.

 

A négy hónap alatt, bruttó 61,7 millió forintból, határidőre elkészült beruházás a tervezettnél így 15 millió forinttal olcsóbban valósulhatott meg.

Az ikresített átereszről a kivitelező Konstruktor Kft. ügyvezetője, Kálvin Imre beszélt. Elmondta, hogy a csővezetékek, amelyeket 100 méter hosszban használtak, az Aszalvölgyi-árokból származnak. Az 1,50 méter belméretű és 2 méter hosszú vasbeton csöveket párhuzamosan fektették a meglévő áteresz mellé, zárt szelvényű átvezetéssel. „A kivitelezés nehézségét fokozta a Kelemen Béla út erős forgalma és a környéken a földbe fektetett közművek mennyisége, melyeknek biztosítani kellett az ideiglenes felfüggesztését és adott esetben a védelembe helyezését is.”

 

 

Viza Attila önkormányzati képviselő elmondta, hogy folyamatban van több, a Palotavárost érintő fejlesztés is, például a Palotavárosi tavak rekreációs központtá fejlesztése, és a Varga-csatorna vízelvezetésének biztonságosabbá tétele – csökkentve a tavak környezetének elöntését. A Varga-csatornán új duzzasztó zsilip épül és az I-II. tavak irányában egy-egy árapasztó műtárgy kerül majd kialakításra. Felújítják az I-II. számú tavak közötti zsilipet, valamint a II. számú tó lecsapoló zsilipét, illetve átépítik a magassághiányos töltéseket. A távolabbi tervekben szerepel a Varga-csatorna alsó szakaszának mederburkolása is. Ismertette továbbá, hogy a Kelemen Béla – Bátky Zsigmond utca forgalmi csomópont átépítésére és az új körforgalom kialakítására a Palotavárosi tavak fejlesztésével egy időben kerül majd sor.

AktuálisSzékesfehérvárvarga csatornaPalotavárosvízrendezés