2024.06.17, Hétfő
Véget ért a
pixabay - illusztráció

Véget ért a "Zöld recept - A mozgás gyógyszer" elnevezésű roadshow

MTI

2018.10.20. 11:00

Véget ért a "Zöld recept - A mozgás gyógyszer" elnevezésű akció, amelynek célja, hogy országszerte felhívják a figyelmet a szívinfarktus és a stroke kockázataira, a lehetséges megelőzési formákra és a szűrések fontosságára.

A roadshow-t október 13. és 17. között négy városban tartották: Budapesten, Balatonfüreden, Dunaújvárosban és Szegeden. A szűrőbuszban ingyenes szív- és érrendszeri rizikószűrést végeztek, valamint az érdeklődők részt vehettek dietetikai és a dohányzásról leszokást segítő tanácsadáson.

A megbetegedésekre egy egészségügyben dolgozókból álló csapat is felhívta a figyelmet, ők a rendezvény öt napja alatt futva, kerékpárral és kenuval, váltóban 665 kilométert tettek meg.

A roadshow utolsó állomásán, az Országos Klinikai Idegtudományi Intézetben tartott sajtótájékoztatón az intézet főigazgatója, Óváry Csaba elmondta, a stroke-ellátás egyik kulcskérdése, hogy a betegség tüneteit milyen hamar ismerik fel a beteg környezetében lévők. Az ellátást nagyban segíti ha ez az úgynevezett "hezitációs idő" - tehát a felismerés és a segítséghívás közötti idő - minél rövidebb.

A szakember kitért arra, hogy a stroke a laikusok számára a beszéd, az arc szimmetriájának megváltozásából, valamint a karok elgyengüléséből ismerhető fel leginkább, ilyen tünetek jelentkezésekor azonnal mentőt kell hívni.

Andréka Péter, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet megbízott főigazgatója a megelőzés fontosságát kiemelve azt mondta, az egészséget, az egészséges életmódot "bele kell oltani" a lakosság, hogy mind a stroke, mind az infarktus, mind a perifériás verőérbetegség megelőzhető legyen. Hozzátette: megfelelő táplálkozással, rendszeres mozgással, vagy a már kialakult krónikus betegségek helyes kezelésével már sokat tehettünk a megelőzésért.

A roadshow-t elindító Állami Egészségügyi Ellátó Központ alapellátási igazgatója, Vajer Péter elmondta, az ellátórendszer és a szakellátás között szorosabb együttműködés kell ezen a területen, valamint fontos szempont, hogy hiteles információval lássák el a háziorvosokat és a lakosságot egyaránt; ezt szolgálta a kampány is.

Pápai György, az Országos Mentőszolgálat orvosigazgatója beszédében azt mondta, hogy a mentőszolgálatnál folyamatosak azok a felkészítő tréningek, amelyek a stroke-os esetek ellátásával függnek össze.

AktuálisDunaújvárosroadshowZöld recept - A mozgás gyógyszerszívinfarktusstroke