2024.04.16, Kedd
Az interneten kapható, csodát ígérő termékek veszélyei
pexels - illusztráció

Az interneten kapható, csodát ígérő termékek veszélyei

Fejér Megyei Kormányhivatal

2018.09.10. 14:25

A kormány célja, hogy a családok biztonságosan tudjanak vásárolni az interneten is, ezért a hazai fogyasztóvédelem középpontjában 2018-ban is az elektronikus kereskedelem ellenőrzése áll. Az ellenőrzések során a „csodát ígérő termékek” forgalmazói is vizsgálat alá kerülnek.

Hirdetés

Az interneten kapható csodát ígérő termékek, mint például a látványos fiatalodást, gyors fogyást, az egészségi állapot javulását vagy az új ismeretek gyors elsajátítását ígérő termékek az egészségre nézve kockázattal járhatnak, a termékekről adott információk a fogyasztókat megtéveszthetik, a vásárlókat félrevezethetik.

A megtévesztő weboldalak, a hamis ígéretekkel kínált termékek kiszűrése érdekében az Innovációs és Technológiai Minisztérium 2018 februárjában közös hatósági együttműködést kezdeményezett, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) bevonásával. Az akcióterv célja a nem biztonságos, egészségre káros termékek forgalomból történő kivonása, a piac megtisztítása a kétes eredetű, hasznosságú termékektől. A hatósági összefogás az eltelt időszak alatt is már jelentős eredménnyel járt.

A hatósági együttműködés, a hatóság jelenléte mellett nagyon fontos a fogyasztói tudatosság is. A csodát ígérő termékek esetében a fogyasztók részére kiemelten javasolt a vásárlás előtti alapos körültekintés.

A vásárlók a csodát ígérő termékeket és honlapjaikat a hatóság tapasztalatai alapján számos ismertetőjegy alapján felismerhetik. E témakörről itt adunk részletes tájékoztatást.

Aktuálisinternetes vásárlásNAVinternetbiztonságOGYÉINébih