2024.03.28, Csütörtök

Koronázási Szertartásjáték Székesfehérváron

mti

2018.08.21. 09:27

II. András király alakja elevenedett meg többek között a Rákóczi Szövetség színjátszó táborában részt vevő határon túli fiatalok közreműködésével.

Hirdetés

A II. András - Csillaghullásban álmodó című hatodik Koronázási Szertartásjáték a 1205 és 1235 között regnáló magyar király életéből három fő mozzanatra koncentrált. Feldolgozta a király felesége, Gertrúd meggyilkolását, szólt lánya, a később szentté avatott Erzsébet kevéssé ismert, de izgalmas életéről, valamint a II. András által kiadott Aranybulláról is. 

A főbb szerepekben Sághy Tamás (II. András magyar király), Osváth Judit (Árpád-házi Szent Erzsébet), Körtvélyessy Zsolt (Meráni János kormányzó érsek), Varga Gabriella (Meráni Gertrúd, a király felesége), Závodszky Noémi (Zsófia grófné) és Mihályi Győző (narrátor). A darab rendezője és forgatókönyvírója Szikora János, a székesfehérvári Vörösmarty Színház igazgatója volt.

Az egykori koronázótemplom helyén bemutatott darabnak ezúttal is szereplői voltak a történelmi óriásbábok, statisztaként pedig határon túli gyerekek is bekapcsolódtak az előadásba. A közönség részese lehetett annak a királyi felvonulásnak is, amely a koronázótemplomba tartott: II. András és felesége, Gertrúd az udvartartás kíséretében vonultak a bazilikába, majd kezdetét vette a színdarab. Az előadást vasárnap is láthatta a közönség a székesfehérvári Nemzeti Emlékhelyen.

AktuálisSzékesfehérvárKoronázási Szertartásjáték