2024.02.25, Vasárnap
Kirándulás, nyaralás a biztonság jegyében!
pixabay - illusztráció

Kirándulás, nyaralás a biztonság jegyében!

fejer.katasztrofavedelem.hu

2018.07.05. 19:00

Akár tópartra, akár erdőbe kirándulunk, fontos, hogy az alapvető biztonsági és tűzvédelmi szabályokat betartsuk. Villámlással járó viharokra, heves zivatarokra jellemzően májustól augusztus végéig lehet számítani, ezért az esetleges sérülések és károk megelőzése érdekében rendszeresen tájékozódjunk a várható időjárásról. A fesztiválozók vihar esetén tartsák be a szervezők és a biztonsági személyzet utasításait.

Hirdetés

A viharjelzőkkel ellátott tavainknál a fürdőzők rendszeresen figyeljék a jelzőberendezéseket. A Velencei-tavon négy viharjelző működik, egy-egy Pákozdon és Agárdon, kettő pedig Velencén. Ha egy órán belül a szél eléri a 40 kilométer/órás sebességet, automatikusan életbe lép az elsőfokú viharjelzés. A lámpák percenként negyvenötször felvillanó sárga fényjelzéssel figyelmeztetnek az elővigyázatosság fontosságára, ilyenkor úszni, csónakázni, vagy a vízen bármilyen más sporteszközzel tartózkodni csak a parttól számított 500 méteren belül szabad. Abban az esetben, ha a szél erőssége eléri, vagy meghaladja a 60 kilométer/órát, életbe lép a másodfokú viharjelzés, és a viharjelzőlámpák percenként kilencvenszer villannak fel. Ebben az időszakban tilos úszni, fürdőzni, valamint csónakkal és más vízi sporteszközzel közlekedni.

A viharjelzőrendszer-állomások működéséről, az aktuális riasztási fokozatokról bármikor tájékozódhatnak a www.katasztrofavedelem.hu weboldalon. A vízen és víz mellett dolgozók, sportolók, pihenők és a környéken élők gyorsabb és hatékonyabb informálása érdekében készült a "TAVIHAR" elnevezésű, mobileszközökön használható alkalmazás, amely ingyenesen letölthető a Google Play és az Apple Store áruházban. A kismértékű adatforgalmat igénylő alkalmazás futtatásához, az adatok frissítéséhez folyamatos internetkapcsolat szükséges.

Az erdőket is sokan felkeresik a nyári hónapokban. Az erdőkben kirándulók csak a kijelölt tűzrakóhelyeken, és kizárólag szélcsendben gyújthatnak tüzet úgy, hogy előtte a tűzrakóhely környékét megtisztítják a levelektől, faágaktól annak érdekében, hogy a tűz ne terjedhessen át a növényzetre, a bokrokra, fákra. A mások által korábban engedély nélkül rakott tábortűz nyoma nem kijelölt tűzrakóhely.  A tűzrakóhelyek mindig állandó szegéllyel rendelkeznek, környékükön általában padok, asztalok is találhatók. A tüzet nem szabad felügyelet nélkül hagyni, de a még ki nem hűlt parazsat, hamut sem. Amint feltámad a szél, a tüzet el kell oltani. Tűzgyújtáskor mindig legyen nálunk két-három liter víz, amivel távozáskor az izzó parazsat eloltjuk, a hamura távozás előtt lehetőleg földet kell szórni. Esős, nedves időben se bízzuk a véletlenre a tűz eloltását! Tűzgyújtási tilalom esetén az erdőkben – beleértve a kijelölt tűzrakóhelyeket is -, valamint az erdőterületek határától számított kétszáz méteren belül tilos tüzet rakni! Az aktuális tűzgyújtási tilalomról a www.erdotuz.hu  vagy a www.katasztrofavedelem.hu honlapon elhelyezett térképen tájékozódhatunk. A kirándulás napján, indulás előtt ezt mindenképpen érdemes ellenőrizni, mert a térkép napi rendszerességgel frissül. Ha mégis elszabadulnak a lángok, haladéktalanul hívja a 112-es segélyhívó számot és kérje a tűzoltók segítségét.

AktuálisbiztonságVelencei-tónyaraláskirándulás