2024.03.28, Csütörtök

Jellemzően kiváló minőségű a víz Fejér megyében

Fejér Megyei Kormányhivatal

2018.07.03. 17:38

Figyelem: csak a kijelölt természetes fürdőhelyeken tanácsos fürödni!

Hirdetés

A megyében tucatnál több kijelölt természetes fürdőhely van, amelyeken a nyári szezonban többször is ellenőrzik, vizsgálják a víz minőségét. A természetes fürdővizekben való fürdés feltételeit és az engedélyezés rendjét a természetes fürdővizek minőségi követelményeiről, valamint a természetes fürdőhelyek kijelöléséről és üzemeltetéséről szóló 78/2008. (IV. 3.) Kormányrendelet szabályozza.

 

A Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának illetékességi területén, a Velencei-tó partján 12, a dunaújvárosi Szalki-szigeten pedig egy természetes fürdőhely kapott fürdővíz használati engedélyt – számolt be Belláné Apostol Mária, a főosztály népegészségügyi osztálya vezetője.

A fürdővíz használati engedélyezéseket megelőzően a Székesfehérvári Járási Hivatal Népegészségügyi Osztálya, illetve a Dunaújvárosi Járási Hivatal Népegészségügyi Osztálya áprilisban helyszíni szemlét tartott a szakhatóságok, a fürdővíz fekvése szerint illetékes önkormányzatok, és a Közép-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság Fejér Megyei Szakaszmérnöksége képviselőinek részvételével.

Az engedélyezést követően, az előírások teljesítésének ellenőrzése céljából a két járási népegészségügyi osztály munkatársai június közepén ellenőrzést tartottak, és többszöri, további helyszíni ellenőrzést tartanak, esetenként társhatóságok bevonásával is.

Általánosságban elmondható, hogy a strandok jól felszereltek, WC, kézmosó, ivókút, hideg-melegvizes zuhanyozó van, az ivóvizet közüzemi ivóvíz hálózatról nyerik, a szennyvízelvezetés közcsatornába történik. Hulladékgyűjtőket kihelyeztek, a hulladék rendszeres elszállítása megoldott.

Ugyancsak általánosságban igaz az is, hogy a kiszolgáló strandterület jellemzően gondozott, parkosított, tisztán tartott. A vendégek rendelkezésére álló kiszolgáló egységek, öltözők, zuhanyozók és illemhelyek általában karbantartottak, takarítottak, s csak egy-két esetben tapasztaltak kisebb hiányosságot – mondta el az osztályvezető.

Ezen kijelölt természetes fürdőhelyeken a víz minőségét, amely jellemzően kiváló, a nyári szezonban is többször ellenőrzik majd. Másutt nem ajánlott fürödni.

AktuálisFejér Megyei Kormányhivatal fürdőhely