2024.04.16, Kedd

Fülöp: a kormány továbbra is kiemelt figyelmet fordít a szünidei gyermekétkeztetésre

MTI

2018.07.25. 15:00

A kormány az idén is kiemelt figyelmet fordít a rászoruló gyerekek szünidei étkeztetésére - mondta a szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár kedden Budapesten.

Hirdetés

Fülöp Attila egy újpesti gimnáziumban, az önkormányzat egyik nyári napközis táborában  elmondta, eddig 133 ezer gyermek szülei igényeltek szünidei étkezést, és további jelentkezéseket is tudnak fogadni az önkormányzatok, hogy a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek napi egy tál meleg ételt kaphassanak.

Az államtitkár kitért arra, hogy évről évre emelkedik a gyermekétkeztetésre, ezen belül a szünidei étkeztetésre fordított kormányzati forrás.

Míg 2010-ben összességében 28,7 milliárd forint jutott erre a célra, az idén már 79,3 milliárd áll rendelkezésre a költségvetésben, ezen belül a szünidei étkeztetésre 6,9 milliárd forint jut - mondta. Jövőre ugyanennyi forrással számol a büdzsé - tette hozzá.

Fülöp Attila jelezte, az ingyenes étkeztetés jogosultsághoz kötött, azonban nem automatikus, vagyis a szülőnek igényelni kell azt a helyi önkormányzatnál, a jóléti szolgálatoknál.

Az államtitkár kiemelte, hogy az elmúlt években nem csak a jogosultsági kört bővítették, de megemelték az egy adag ételre jutó állami támogatást is, ami 570 forint jelenleg, szemben a 2010-es 370 forinttal.

Molnár Szabolcs (Fidesz-Újpestért Egyesület), Újpest alpolgármestere elmondta, a kerületben is megoldott a gyerekek nyári étkeztetése, például az önkormányzat napközis táboraiban, ahol hetente 200-300 gyerek kap az étkezésen felül felügyeletet és tartalmas kikapcsolódásban részesül.

Az alpolgármester szerint nagy segítség ez a rászoruló családoknak, amelyekben e nélkül  nehéz megoldani a gyerekek napi felügyeletét, napi egyszeri meleg étkezését.

Aktuálisgyermekétkeztetésszünidő