2024.03.28, Csütörtök

A Sóstói Stadion üzemeltetéséről is döntött a Székesfehérvári Közgyűlés

szekesfehervar.hu

2018.07.27. 15:46

Az új létesítmény üzemeltetője a Városfejlesztési Kft., bérlője a MOL-Vidi lesz.

Hirdetés

A Széchenyi út felújításával, illetve a Corvinus Székesfehérvári Campusának fejlesztésével kapcsolatban is fontos döntések születtek a pénteki rendkívüli közgyűlésen. 

A nyílt napirendi pontok között olyan kiemelt beruházásról is tárgyaltak a képviselők, mint a Fekete Sas szálló fejlesztése.

A Modern Városok program keretében megvalósuló fejlesztésnél a szálló tervezési koncepcióját 2019. március 31-ig véglegesítik. Döntöttek arról is, hogy elindítják a közbeszerzési eljárást a Budapesti Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusának fejlesztéséhez szükséges víziközmű kiépítésére.

 

A közgyűlés tárgyalt a csóri karsztakna védelembe helyezéséről is. A döntés háttere, hogy város vízellátásának egyik fontos forrását biztosító karsztaknában az elmúlt években felgyorsult a vízszint emelkedése, a helyzet rendezésére több műszaki megoldás is felmerült. A tervek elkészítését a Belügyminisztérium finanszírozza az önkormányzaton keresztül.

 

Zárt ülésen számos fejlesztésről határoztak a képviselők. A testületnek a Széchenyi út felújításával összefüggésben kellett műszaki döntéseket hoznia, annak érdekében, hogy tartható legyen az eredeti határidő. Döntöttek arról is, hogy az Aranybulla Emlékévre megújul az Aranybulla-emlékmű környezete és megkezdődik a tervezési munka, az Árpád-ház program keretében.

 

Zárt ülésen döntöttek a Sóstói Stadion üzemeltetéséről és leendő bérlőjéről is, az első pályázat eredménytelen volt, a második kiírás már eredményes lett.

Az üzemeltető a Városfejlesztési Kft - így a város tulajdonát a város cége fogja üzemeltetni -, a stadion bérlője pedig a MOL-Vidi lesz, akik érvényes pályázatot nyújtottak be, minden pályázati követelménynek megfelelve.

Cser-Palkovics András polgármester elmondta, hogy ennek keretében három helyiségcsoportról állapodtak meg: lesznek olyan helyiségek, amelyeket az önkormányzat fog használni, ilyen a Sóstó természetvédelmi övezethez tartozó, fontos fejlesztésként megjelenő látogatóközpont az ahhoz kapcsolódó valamennyi szociális blokkal. A város fogja üzemeltetni - illetve az ehhez kapcsolódó szakmai partnert megtalálni - a stadionban lévő pubot és büférendszert is. Az ehhez kapcsolódó kiadások és bevételek is az önkormányzathoz kerülnek.

A második helységcsoportot a MOL-Vidi használja majd, ide tartozik a múzeum, a Vidi-shop, az öltözők és azok az irodahelyiségek, amelyeket piaci alapon vett bérbe a klub. Olyan köztes helyiségek is vannak, amelyeket meccsnapokon bérbe vesz a MOL-Vidi, egyéb napokon pedig az önkormányzat hasznosíthat.

„Nehéz megmondani előre, hogy mennyibe fog kerülni a stadion üzemeltetése, úgy látom komoly remény van arra, hogy összességében a városnak kevesebbe kerüljön - miközben lesz egy vadonatúj létesítménye - mint a korábbi stadion üzemeltetése került. A város a bérleti díjon túl a vagyoni értékű jogokból is bevételhez jut a klubtól, akár a bérlet és jegyértékesítésből, akár a reklámjogokból, vagy az esetleges, a stadion nevéhez kapcsolódó bevételekből. Ezek elegendőek lehetnek arra, hogy a stadion üzemeltetése pluszos legyen, emellett beépítettünk a pályázatba még egy olyan garanciát is, ami az önkormányzatot védi: az első teljes év üzemeltetési adatait megismerve az önkormányzatnak lesz lehetősége arra, hogy ha negatív a szaldó, akkor a szerződést újratárgyalja, új szerződést kössön a MOL-Vidivel, vagy új pályázatot írjon ki.” - mondta el a döntésről Cser-Palkovics András polgármester.

AktuálisSzékesfehérvárSóstói StadionSzékesfehérvári Közgyűlés