2024.06.18, Kedd

Megújult tankonyha és ebédlő a fehérvári Tóvárosi Általános Iskolában

okkfehervar.hu

2018.06.11. 11:15

Igazi közösségi összefogással, a Menő Menza pályázat eredményeként újabb, a diákokat szolgáló fejlesztés valósult meg a Tóvárosi Általános Iskolában.

Mészáros Attila alpolgármester, önkormányzati képviselő részvételével pénteken avatták a megújult tankonyhát, és az ebédlőbe is új asztalok, székek kerültek. Mint elhangzott, a diákok lelkesen gondozzák a kialakított fűszerkerteket, és szeptembertől Kiskukta szakkör is indul.  

„A gyerekek már nem háromlábú stokikon ülve ebédelnek." – ez a most megvalósult fejlesztés egyik fontos eredménye, hangzott el a pénteki avatóünnepségen. Nemcsak az étkező bútorai, hanem a lassan ötven éve kialakított tankonyha is megújult a Tóvárosi Általános Iskolában. Kisütöttem, kifőztem címmel nyújtott be pályázatot a „Jövőnkért” Tóvárosi Általános Iskolai Alapítvány, és nyert el közel húszmillió forintot a „Menő menzák az iskolában” pályázaton.

Az iskola tankonyhája egy lelkes apuka, a Székesfehérvári Tankerületi Központ és a szülői munkaközösség közreműködésével újult meg. A tervezésben, a pályázattal kapcsolatos feladatokban is pedagógusok, szülők dolgoztak együtt, bevonták az önkormányzatot, valamint közösségi szolgálat keretében volt diákokat is. A segítők munkáját Schnee Zoltánné igazgató köszönte meg.

Két éven át, dietetikus bevonásával zajlik a diákok életkorához szabott, játékos szemléletformáló program a Tóvárosi Általános Iskolában a pályázatnak köszönhetően. Szintén ebből a forrásból fordítottak hatmillió forintot a modern berendezési és használati tárgyakra, eszközökre – emelte ki Szabó Andrásné felsős igazgatóhelyettes. „A tankonyhába technika órán jönnek a gyerekek, ahol főzési ismereteket tanulnak. Kiskukta szakkörünk is lesz a következő tanévtől, két csoportban várjuk az 5-6., illetve 7-8. osztályosokat. Ezen kívül a kiskonyhát szabadidős tevékenységre is szívesen használják a diákok, osztályfőnökeikkel. Gyakran jöttek ide mézeskalácsot vagy palacsintát sütni, tehát az osztályközösségek erősítésének is fontos színtere volt és lehet a jövőben ez a tankonyha.”  

 Mészáros Attila alpolgármester, önkormányzati képviselő megköszönte a pályázatot tavaly nyáron összeállítók, valamint a megvalósításban közreműködők munkáját. „Néhány hete, amikor itt jártam, még nem így nézett ki ez a helyiség, hiszen a korábbi tankonyha az iskola megépítésekor készült el, és nagyon elavult volt. A város legnagyobb általános iskolájában fontos, hogy a technika, az életvitel, vagy akár más foglalkozások kapcsán a fiatalok megismerkedhessenek a konyha és az egészséges életmód rejtelmeivel. Több mint 700 gyermek jár a Tóvárosi Általános Iskolába, ahol szeptembertől is négy elsős osztályt indítanak. Ezért is fontos, hogy immár az étkezés is megfelelő körülmények között tud zajlani az étkezőben.”

A pályázat két éve alatt több projekthetet és projektnapot rendeznek még az intézményben, az egészséges táplálkozást és életmódot népszerűsítve a diákok és szülők körében.

AktuálisSzékesfehérvárFejér megyetankonyhaMenő MenzaTóvárosi Általános Iskola