2024.03.19, Kedd

Fehérváron versenyeznek a legjobb magyar atléták

szekesfehervar.hu

2018.06.19. 16:57

A 123. atlétikai magyar bajnokságot rendezik péntektől vasárnapig a Bregyó-közi Regionális Atlétikai Centrumban. Több mint ötszáz egyéni nevezés érkezett, hatvan egyesület atlétái versenyeznek a sportág legfontosabb hazai seregszemléjén.

Hirdetés

Zsinórban ötödször ad otthont Székesfehérvár a magyar bajnokságnak, az Alba Regia Atlétikai Klub  házigazdaként és versenyzői révén is bizonyíthatja, hogy a sportág egyik legfontosabb hazai bázisa. A város nevében Östör Annamária egészségügyi és sporttanácsnok vett részt a bajnokság sajtótájékoztatóján. Mint mondta, Székesfehérvár igazi sportos város, a verseny- és tömegsport tekintetében is. „A gyerekek, fiatalok motivációja miatt nagyin fontos, hogy az élsport példát mutasson, ezért is örülök, hogy évről évre rangos versenyeket rendezünk, idén is szeretettel várjuk a sportág krémjét. A fehérvári atléták megmutatták, hogy egy vidéki városból is lehet a csúcsra törni, a legjobb eredményeket elérni!” - emelte ki Östör Annamária.

Knipl István, a Magyar Atlétikai Szövetség elnökségi tagja elmondta mindig méltó helyszíne volt az atlétika legnagyobb hazai versenyének a fehérvári központ. Ahol a máshonnan érkező atléták is szívesen versenyeznek.
„Ötödször jövünk zsinórban ide, ami önmagában bizonyítja, hogy magas színvonalon rendezik Fehérváron a versenyt. Egy fantasztikusan szép létesítményben versenyezhetnek az atléták, és külön öröm számomra, hogy itt egy utánpótlás akadémia működik, amelyből mér kikerültek nemzetközi szinten is magukat megmutató versenyzők. Idén is nagyon színvonalas versenyeket várok, szurkolok az ARAK-nak,hogy jó eredményeket érjenek el atlétái, és persze a többieknek is. Baji Balázs, Márton Anita eredményei is emelhetik a verseny fényét.”
Az említett klasszisok is szinte haza járnak Fehérvárra, hiszen többször készültek a Bregyóban a nagy világversenyek előtt. Ez is mutatja, mennyire fontos központ alakult ki a Hirt Károly vezette klub bázisán. Az ARAK elnöke ezzel együtt változatlanul az utánpótlás-nevelést tekinti a legfontosabbnak.

„A mi alaptevékenységünk, hogy a sportárban versenyző fiataloknak, az utánpótlásnak lehetőséget biztosítsunk. De úgy érezzük, akkor teljes a kép, ha versenyrendezést is vállalunk, amiben nagy rutinra tettünk szert. 2014 óta minden évben négy országos bajnokságot rendezünk: ügyességi és gátfutó OB, felnőtt OB, csapatbajnokság és összetett bajnokság. A kollégákat is ennek megfelelően választjuk ki, rengeteg önkéntest alkalmazunk, egy bajnokságon száz fő körüli a versenybírói létszám. Reméljük, még sok évig rendezhetjük a bajnokságokat, a szokott színvonalon teljesítve. Tanítványainknak pedig „csak” annyi dolguk van, hogy jól szerepeljenek.”

 

 

Tölgyesi Előd szakosztályvezető az országos bajnokság versenyigazgatójaként szolgált számadatokkal. Tizenhét egyéni és két váltó versenyszámot rendeznek mindkét nemnek, hatvan egyesület 286 férfi és 269 női egyéni nevezést adott le, ezen kívül a férfiaknál 13, a nőknél 16 váltó jelezte indulási szándékát.

„Azért van nagyon jó időben az országos bajnokság, mert ezt követik a világversenyek a fiataloknak és a felnőtteknek is. Ifi Európa-bajnokságot, junior világbajnokságot és felnőtt Európa-bajnokságot is rendeznek a nyáron, az ifjúsági olimpiára pedig az Eb-n keresztül lehet kijutni. Az országos bajnokság tehát szintteljesítésre is alkalmas, juniorok és felnőttek számára egyaránt, megerősíthetik vagy megszerezhetik kvalifikációjukat. A bajnokság mindhárom napján ingyenes a belépés a Bregyóban, várjuk az érdeklődőket” - mondta Tölgyesi Előd.

Az ARAK atlétái közül többen már szereztek felnőtt bajnoki címet, és most is ez a céljuk. Siskó Zsófia női rúdugrásban készül erre. „Mindenképpen szeretném megvédeni a bajnoki címet, lehetőleg egyéni csúccsal, hiszen minden sportoló erre törekszik. Fontos állomás a versenyszezonban a bajnokság. Idén 4.20 méter a legjobb eredményem, ha 4.30-at ugrom, elégedett leszek, persze 4.40-nel még kevésbé lennék szomorú.”

A leggyorsabb magyar atléta, Szabó Dániel 100 méteren egyéni csúcsot futott a miskolci versenyen, egyben kvalifikálta magát az Európa-bajnokságra, ezek után a hazai OB-n is a győzelem lehet csak a célja.
„Múlt héten saját magamat is megleptem a 10.34-es Európa-bajnoki szinttel. Meg akarom védeni a bajnoki címet, ami mindig nehezebb, mint megszerezni, de törekedni fogok rá. Miskolcon kiderült, hogy a formám jó, ha ennek az egyéni csúcsnak a közelében tudok futni, elégedett leszek” - mondta Szabó Dániel.

A fehérvári atléták közül Pásztor Bence kalapácsvető is rendelkezik már felnőtt EB-szinttel, és jó esélye van elérnie azt a még első éves junior korú Mátó Sárának is 400 méteres gátfutásban.
A 123. atlétikai országos bajnokság megnyitója pénteken 16.50-kor lesz a Bregyóban, az első versenyszámot aznap 17 órakor rendezik. Szombaton, majd vasárnap is egész nap zajlik a verseny.

AktuálisSzékesfehérvárFejér megyeatlétikaARAKBregyó-közi Regionális Atlétikai Centrum