2024.03.29, Péntek

Őshonos gyümölcsfákat ültettek a fehérvári Öreghegyen

szekesfehervar.hu

2018.05.30. 14:15

A Krasznai utca 18-as szám alatti telken csatlakozik Székesfehérvár a Tündérkert mozgalomhoz, ami nem más, minthogy régi magyar gyümölcsfa fajtákat telepítenek a telken az Almási-pince köré.

Hirdetés

A 61 darab növényt kifejezetten Székesfehérvárra oltotta a Tündérkert mozgalom megálmodója: almából 23, kajsziből 5, meggyből 2, körtéből 9 és szilvából 10 fajta került Krasznai utca és a Krasznai köz sarkán található telekre.

A Kossuth Lajos Általános Iskola diákjai és a püspökkertvárosi óvodások is segítettek a Városgondnokság kertészeinek az oltványok elültetésében, melyet Horváth Miklós Csaba öreghegyi önkormányzati képviselő szerzett be a képviselői keretének terhére. A kedd reggeli faültetésen a város polgármestere Cser-Palkovics András és Östör Annamária öreghegyi önkormányzati képviselő is részt vett.

 

 

Az oltványokat Kovács Gyula erdész Pórszombaton állította elő. Spanyárné Halász Szilvia városi főkertész elmondta, hogy ezeket a fajtákat nem kell annyit permetezni, mint a manapság kapható fajtákat, ami a nemesítő gondos válogató munkájának köszönhető.

A mai esemény része a székesfehérvári faültetési programnak, melyet évek óta folytat a Városgondnokság, és melyhez nagyon sok iskola, óvoda, cég, civil szervezet és intézmény kapcsolódott már. Székesfehérváron jelenleg mintegy 50.000 fáról tudunk, ami nagyon komoly szám. Tavaly körülbelül 500 fát ültetettek el a városban, és idén is már több száz fánál tartanak, ami biztató a környezetvédelem, a légszennyezettség csökkentése, a klímavédelem és az emberek jó közérzete szempontjából. Fontos, hogy a gyerekeket is megszólítsuk a faültetéssel, amit a természet szeretetéért, a jövő nemzedékekért, az évtizedek múlva is szerethető és élhető városért teszünk. – hangsúlyozta dr. Cser-Palkovics András polgármester, aki a gyerekekkel, a pedagógusokkal és a Városgondnokság munkatársaival együtt szintén részt vett a mai faültetésben.

 

 

A megmentett ősi fajták bebizonyították már évszázadok alatt, hogy itt a Kárpát-medencében mennyire ellenállóak és nagyon hosszú életűek továbbá metszeni sem kell ezeket.

 

 

A Városgondnokság a faültetésre rendbe tette a területet, ahol május elején a Kossuth felsős diákjai, most pedig az elsősök és a püspökkertvárosi óvodások segítettek az ültetésben.

A székesfehérvári Tündérkert ötlete körülbelül egy éve született meg. Az országos kezdeményezést megálmodó Kovács Gyula ellátja oltványokkal azokat az intézményeket, iskolákat és óvodákat, amelyek védnökséget, gondnokságot vállalnak a csemeték felett. A fajtamentés és a hagyományőrzés mellett fontos cél a gyerekek identitásának erősítése. – mondta Horváth Miklós Csaba önkormányzati képviselő.

AktuálisSzékesfehérvárFejér megyeöreghegyfaültetésTündérkert mozgalom