2024.06.22, Szombat

Öt emeletes és 12 ezer négyzetméteres lesz a székesfehérvári kórház új épülete

szekesfehervar.hu

2018.03.28. 12:00

2010 óta több mint 14 milliárd forintnyi fejlesztést hajtottak végre a Szent György Kórházban. A múlt év végére pedig eljutottak oda, hogy lejárt tartozásuk nem volt.

A Modern Városok Program keretében hamarosan épülő új, 12 ezer négyzetméteres belgyógyászati tömb öt emeletes lesz és a tervek szerint 2020-ra épül meg.

Az intézmény mellett további 400 parkolóhelyet alakítanak ki.

Magyarországon a várólisták a 2-3. legrövidebbek Európában, ez a 2010 előtt rossz trendek megfordításának köszönhető – mondta Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár kedden Székesfehérváron, a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban tartott sajtótájékoztatón. Az államtitkár kiemelte, hogy az elmúlt nyolc évben csak vidéken 500 milliárd forintot költöttek el egészségügyi fejlesztésekre.

 

 

A fehérvári kórházzal kapcsolatban megjegyezte, hogy ez az eddigi fejlesztéseknek köszönhetően és a jövőben induló belgyógyászati tömb építése után európai szintű intézmény lesz. Mint mondta, 2010 előtt senki sem tudhatta, hányan vannak a várólistákon, 2012-ben azonban a kormány az adatokat hivatalossá tette és a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő által vezetett listákon kell időpontot adni. Ezen időszak alatt a korábbi 70 ezres várólista mintegy 24 ezresre, vagyis a harmadára csökkent a műtéti körben, miközben évente 200 ezer műtétet végeznek Magyarországon.

 

 

Vargha Tamás Székesfehérvár országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy 2010 előtt a Szent György Kórház 12 milliárdos fejlesztési tervét előbb 8 milliárdosra csökkentették, majd azt is elvetették. 2010 után pedig a kormány az első döntések között visszaadta a forrást és a beruházás már meg is valósult. Kiemelte, hogy így lesz az új belgyógyászati tömb esetében is, melynek készen vannak a kiviteli tervei is és az építkezésnek zajlik a közbeszerzési eljárása.

 

 

Cser-Palkovics András Székesfehérvár polgármestere hangsúlyozta, hogy a Modern Városok Program keretében, mintegy 12-13 milliárd forintból az épület- és eszközfejlesztések mellett több mint négyszáz parkolóhelyet hoznak létre. Jogerős építési engedélyek vannak, a közbeszerzési eljárás is elindult.

 

 

Csernavölgyi István a Szent György Kórház főigazgatója elmondta, hogy 2010 óta több mint 14 milliárd forintnyi fejlesztést hajtottak végre a kórházban. A múlt év végére pedig eljutottak oda, hogy lejárt tartozása nem volt a kórháznak. Kiemelte, hogy a közeljövőben csaknem egymilliárdból fejlesztik az egynapos sebészetet, 700 milliót költenek a szakemberek lakhatásának javítására, valamint 200 millióból laborokat fejlesztenek. A Modern városok program keretében megvalósuló új belgyógyászati tömb 12 ezer négyzetméter alapterületű lesz, az ötemeletes épületrész a tervek szerint 2020-ra épül meg.

Galéria

AktuálisSzékesfehérvárfejlesztésSzent György Kórház Modern Városok Program belgyógyászati tömb