2024.06.25, Kedd

Elkészültek az energetikai felújítások a Székesfehérvári Járási Hivatal épületeiben

szekesfehervar.hu

2018.03.23. 14:49

Pénteken adták át a Székesfehérvári Járási Hivatal három, energetikai korszerűsítésen átesett épületét. A Honvéd utcai, a József Attila utcai és a Mátyás király körúti épületek hazai forrásokból és önkormányzati támogatással 623 millió forintból újultak meg és a beruházás révén 30%-os megtakarítás várható a fűtési, illetve a villamos költségek tekintetében.

A KEHOP-5.2.2.-16-2016-00056 – „Középületek energetikai fejlesztései Fejér megyében” elnevezésű program keretében – hazai források és önkormányzati támogatás igénybevételével – készült  el a Fejér Megyei Kormányhivatal Székesfehérvári Járási Hivatal három épületének energia-racionalizálási felújítása.

 

 

Az állampolgárok és a vállalkozások számára is fontos, hogy a modern közigazgatás gyors, korszerű, kulturált szolgáltatást nyújtson." - mondta Dr. Simon László kormánymegbízott az ünnepélyes átadáson. "A járások megerősítése, a hivatalok hatásköreinek bővülése elengedhetetlenné tette az épületek felújítását, nemcsak költséghatékonyság szempontjából, hanem az ügyfelek komfortérzetének növelése, valamint a megfelelő munkakörülmények kialakítása érdekében is szükség volt erre. E beruházások egyben a közpénzekkel történő takarékoskodást is szolgálják.”

Dr. Cser-Palkovics András polgármester megköszönte a mind a város, mind a járás számára fontos felújításokat Magyarország Kormányának. „Fontosak részben városképi szempontból is a felújítások, hiszen ezek az épületek a Belvároshoz, a Belváros környékéhez tartoznak és egyáltalán nem mindegy, hogy milyen képet mutatnak. Az állam egyre inkább azt a rendezettséget mutatja, amitől a biztonság, a nyugalom, a kiszámíthatóság érhető tetten az emberek mindennapjai számára.” – fogalmazott a polgármester. Fehérvár polgármestere büszkeségét fejezte ki az épületben működő Városi Levéltár kapcsán, amely szintén méltóbb helyszíne lehet az ezeréves város dokumentumainak. „Nemcsak a közigazgatás, hanem valamennyi fejlesztés vonatkozásában elmondhatjuk, hogy történelmi mértékű segítséget és támogatást kap Székesfehérvár. Tudjuk, ha ez folytatódhat, ha ez az együttműködés megmarad, akkor ez a következő években is ilyen fejlődést eredményezhet.”

 

 

Törő Gábor országgyűlési képviselő a 150 ezer ügyfelet ellátó járásról elmondta, hogy olyan járási hivatal működtetésében érdekeltek, amelyről pozitív visszajelzések érkeznek a lakosság részéről. Vargha Tamás honvédelmi államtitkár, országgyűlési képviselő azt emelte ki, hogy a mai átadásnak az egyik fontos üzenete, hogy a Kormány élen járjon azokban az energetikai előírásokban, eljárásokban – legyen ez környezetbarát fejlesztés vagy a szolgáltatások minőségének javulása. 

 

 

Az ünnepség végén Vargha Tamás, Törő Gábor, dr. Cser-Palkovics András, Dr. Simon László és Dancs Norbert, a Székesfehérvári Járási Hivatal hivatalvezetője közösen vágták át a nemzeti színű szalagot.

A rendezvényen részt vett Dr. Petrin László, a Fejér Megyei Kormányhivatal főigazgatója, Dr. Tanárki Gábor igazgató, a járási települések polgármesterei, a kormányhivatal vezetői, a Városi Levéltár igazgatója, a beruházásokat végző cégek képviselői és az építkezések műszaki ellenőrei.

A beruházásokkal – amelyek tartalmaznak többek között hőszigetelési munkákat, homlokzati nyílászárócseréket, napkollektor beépítését és alapvető fűtéskorszerűsítési munkákat – várhatóan 30 %-kal csökkennek a fűtési, illetve a villamos költségek, várhatóan több mint 2 millió kwh-val csökken az épületek összes energiafelhasználása.

Honvéd utca 8. - a Székesfehérvári Járási Hivatal székhelye

Az épület valamennyi homlokzatát hőszigetelte a beruházó, valamint megtörtént az ingatlan homlokzati nyílászáróinak energia-megtakarítást eredményező cseréje, a lapostető, valamint az árkádfödém hőszigetelése is. A gépészeti munkák közül a fűtés részleges rekonstrukciója, az elektromos felújítások során pedig a tartalékvilágítási rendszer kialakítása, a hő- és füstelvezetés kiépítése, valamint a villámvédelem felújítása valósult meg. Az épületre napkollektorok kerültek. Éves szinten várhatóan 240 MWh (megawattóra) energia-megtakarítás várható, ami körülbelül 40 %-os fogyasztáscsökkenést jelent. Az éves költség-megtakarítás akár 2-2,5 millió forint is lehet. A beruházás teljes összege: 309 M Ft.

József Attila u. 42. – ott a Székesfehérvári Járási Hivatal Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztálya található.

Az épület valamennyi homlokzatának hőszigetelése megtörtént, és új nyílászárókat kapott a homlokzat. A padlásfödémet, a magastetőt és a pincefödémet is hőszigetelték a szakemberek. Gépészeti és villamos munkák is voltak az épületben, a fűtés részleges rekonstrukciója megtörtént és tartalékvilágítási rendszert alakítottak ki. A hő- és füstelvezetés is kiépült, felújították a villámvédelmet, és ebben az ingatlanban is naperőmű segíti ezentúl az energia ellátást. Itt éves szinten 500 MWh energiamegtakarítás is lehetséges, ami ~50 %-os csökkenést jelent. Az éves várható költségmegtakarítás 4-5 millió forint. A beruházás teljes összege: 227 M Ft.

Mátyás király krt. 6. – Székesfehérvári Járási Hivatal Műszaki Engedélyezési, Fogyasztóvédelmi és Foglalkoztatási Főosztálya

Az épület valamennyi homlokzatának hőszigetelése mellett a homlokzati nyílászárók is újak, szigetelték a padlásfödémet, a magastetőt is. Gépészeti felújítások is történtek, részleges rekonstrukciót hajtottak végre a fűtés hálózaton. Ebben az ingatlanban is kiépítették a tartalékvilágítási rendszert, és a hő- és füstelvezetést. A Mátyás király körút 6. szám alatt is megújult a villámvédelem. Ebben az épületben éves szinten várhatóan 120 MWh energia-megtakarítás várható, ez ~30 %-os költségcsökkenést jelent. Az éves költség-megtakarítás mintegy 1-1,2 M Ft lesz. A beruházás teljes összege: 96 M Ft.

Galéria

AktuálisSzékesfehérvárenergetikai felújításSzékesfehérvári Járási Hivatal