2023.06.04, Vasárnap

Itthonról Otthonra fórumot tartottak a székesfehérvári diákoknak

szekesfehervar.hu

2018.01.24. 15:53

Székesfehérvárra érkezett a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara iskolai tájékoztató sorozata. Az "Itthonról Otthonra" fórum az egészségtudatos táplálkozásról, a magyar mezőgazdaság sokszínűségéről és a Fejér megyei termelőkről adott hasznos információkat a Hétvezér Általános Iskola és a Teleki Blanka Gimnázium diákjainak.

Hirdetés

Az "Itthonról Otthonra" fórumon Süle Katalin, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szóvivője adott tájékoztatást az egészségtudatos táplálkozásról, bemutatva a WHO és a szakmai szervezetek ajánlásait. Külön kiemelte a méz jótékony hatásait és a megfelelő mennyiségű és minőségű gyümölcs-, zöldség- és húsfogyasztás fontosságát. A táplálkozástudományi ismeretek mellett elhangzott, fontos, hogy a fogyasztók legyenek tudatosak, és keressék a magasabb minőséget képviselő, ellenőrizhető, helyi termékeket. Süle Katalin bemutatta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tájékozódást elősegítő Facebook oldalát és telefonos applikációját, amelyek segítségével akár a helyi piacon árusító őstermelőkről is hasznos információkat kaphatunk.

 

 

Frissebb, egészségesebb – így lehetne két szóval összefoglalni, hogy a fogyasztóknak miért éri meg helyi termelőktől származó élelmiszereket vásárolniuk. Mint Varga Imre István, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Fejér megyei elnöke elmondta, a programsorozat célja, hogy a gyerekek körében népszerűsítsék a megyére jellemző helyi termékeket, amelyek sokkal rövidebb idő alatt jutnak el a termelőtől a fogyasztóig, mint a gyakran több ezer kilométert utazó, éretlenül leszedett és utóérlelt élelmiszerek. A gyerekeknek adott tájékoztatóval a családoknak is szeretnének témát adni - tudtuk meg Varga Imre Istvántól, hiszen a fórumon elhangzott információkat otthon, a szülőkkel is megvitatják a gyerekek, és ha a tanácsokat is megfogadják, az már a mostani és a felnőttkori táplálkozásukra is hatással lehet.

 

 

Amiről az előbb elméletben hallottunk, mi azt tesszük a gyakorlatban." - kezdte előadását Schultz György. A Jancsárkert Piac és Közösség Egyesület elnöke bemutatta az idén öt éves közösségi piac eddigi működését, termelőinek sokszínűségét. A helyi termelőknek köszönhetően az előadások után a diákok is meggyőződhettek a termékek kiválóságáról: az Nemzeti Agrárgazdasági Kamara partnereitől származó, környékbeli finom termékeket is megkóstolhatták.

Galéria

AktuálisNAKtáplálkozás SzékesfehérvárWHOItthonról Otthonra fórumegészségtudatosság