2024.05.25, Szombat

Székesfehérváron mindenki ingyen juthatott a kék kukához

szekesfehervar.hu

2017.12.13. 14:48

Figyeljünk a környezetünkre, figyeljünk jobban mit teszünk a kék kukába!

A Depónia még 2016-ban vezette be a két frakciós gyűjtés. Székesfehérváron mindenki ingyen juthatott a kék kukához, amibe olyan hulladékokat lehet csak tenni, ami újrahasznosítható. Sajnos rendkívül sok szennnyezett hulladékot teszünk a kék kukába, melynek tartalma kézi válogatáson esik át. A szolgáltató kéri, hogy csak műanyag (PET) palackok, műanyag flakonok, többrétegű italos kartondobozok, fém italos és konzerv dobozok és papír kerüljön a kukába.

A szelektíven gyűjtött csomagolási hulladék nem lehet olajos, zsíros vagy élelmiszerrel szennyezett. Amennyiben a hulladék nem felel meg a fenti követelményeknek, azokat nem szállítják el!

A tapasztalatok azt mutatják, hogy rendkívül szennyezett a kék kukákba gyűjtött hulladék, ezért szeretnénk ezt egy változtatással olyan irányba terelni, hogy minél több legyen az a hasznosítható anyag, ami a lakóknál keletkezik külön gyűjtve - Czentár Ottó szolgáltatási osztályvezető. Ezáltal sokkal könnyebbé válik a feldolgozás, hiszen jelentős munkát kell abba fektetni, hogy a beszállított, gyakorlatilag hasznosíthatatlan hulladékot is kezeljék. 

2018-tól a műanyag, fém és papírhulladékok közül kizárólag a csomagolási fém, a műanyag, az italos karton és a papírhulladék kerülhet a kék edénybe, egyéb használati tárgyak nem!

A közeljövőben minden fehérvári lakos levélben kap egy tájékoztatót arról, hogy mi az a hulladék, amit bele lehet tenni a kék kukába, tehát a szelektív gyűjtőedénybe, és mi az, amit nem. "Szeretnénk a korábbi szelektív gyűjtési gyakorlathoz annyiban visszatérni – amikor még zsákos rendszer működött – hogy csak a csomagolási hulladékokat kérjük gyűjteni, mert számos félreértésre adott okot az, hogy a nem lebomló frakcióba mi kerülhet.

A kék kukába az alábbi hulladékokat lehet gyűjteni:

- műanyag üdítős, ásványvizes (PET) palackok,

- műanyag kozmetikai és tisztítószeres flakonok,

- többrétegű italos (tejes, gyümölcsleves) kartondobozok,

- fém italos (üdítős, sörös), ill. konzerves dobozok

- papír csomagolási hulladék (karton), valamint újságok, szórólapok

A műanyag és fém palackokat, flakonokat, többrétegű italos kartondobozokat kiöblítve, laposra taposva kell a kukába helyezni, így kevesebb helyet igényelnek, a nagyobb terjedelmű papírhulladékokat pedig összehajtogatva és összekötözve, az edény mellé kell kihelyezni 

Nem tehető a kék edénybe:

- biológiailag lebomló hulladék,

- szennyezett csomagolási hulladék (pl. ételmaradékos papír vagy műanyag tálca),

- élelmiszer-maradék,

- veszélyes hulladék (elem, fénycső, festék),

- építési, bontási hulladék,

- hamu, salak,

- üveghulladék

- ruhaneműt, textilt

- habosított polisztirolt (Hungarocell)

Aktuálisszelektív hulladékPET palackDepónia