2023.10.01, Vasárnap

Jogpontok - ingyenes jogi tanácsadás Székesfehérváron

www.szekesfehervar.hu

2017.11.15. 14:45

Eddig közel 11.000 kérdéssel fordultak a Közép-Dunántúlon élők a Jogpontok hálózathoz, hogy választ kapjanak a munkavilágával kapcsolatos jogi kérdéseikre.

Hirdetés

A szolgálatot működtető ügyvédek 22 régiós településen várják az érdeklődőket a munkajog, a cégjog, a társadalombiztosítás, valamint az adójog területén adódó kérdésekben. Az Európai Uniós támogatással működő szolgáltatás ingyenes, anonim módon, bárki számára igénybe vehető. 

Fehérváron, a Széchenyi út 19. szám alatt minden hónap első négy hétfőjén 16.15-től 19.15-ig és minden hónap első négy csütörtöki napján 7.30-tól 12 óráig ingyenes jogi tanácsadással várják az ügyfeleket. 

 

 

A feltett kérdések közel 50%-a a munkaviszony megszűntetésével, létesítésével kapcsolatos. Sokakat érdekelt a munkaidő, pihenő jogszerű alkalmazása, a munka díjazása és a társadalombiztosítási ellátások jogosultságának témaköre. Az érdeklők kora jellemzően a 30-39 éves korosztály, ők teszik ki összességében a megkeresések 30%-át. Érdekesség, hogy míg az ötven év felettiek 25%-a keresett kérdéseire választ, a fiatalok, - 23 év alattiak - csupán 4%-a. Pedig mint első munkahelyesek, vagy diák munkát végzők sokkal jelentősebb arányban vannak jelen a munkaerő piacon. Vállalkozás alapítással és megszüntetéssel kapcsolatos információkat közel azonos számban kértek. A személyes jogsegélyszolgáltatáson megjelenők csupán 2%-a nyilatkozott úgy, hogy peres úton kívánja érvényesíteni érdekeit. Jelentős azonban azok aránya, akik a kapott tájékoztatás alapján rendezik a továbbiakban az ügyüket - legyen az munkaviszony létesítés, szerződéskötés, egyéb munkajogi kérdés. A megjelentek 30%-a a kapott tájékoztatást tudomásul veszi, de konkrét lépéseket nem tesz.

Folyamatosan növekszik azok száma, akik élnek az ingyenes zöld szám, illetve az internet adta kérdezés lehetőségével.

Az elmúlt időszakban közel húsz rendezvény segítette a szolgáltatás megismerését, ahol szintén lehetőség nyílt arra, hogy az érdeklődő állampolgárok a helyszínen jelenlévő, felkészült ügyvédeknek kérdéseiket feltegyék.

A személyes tanácsadáson túl az ingyenesen hívható zöld számon 06-80-77 88 00 és e-mailben (www. jogpontok.hu) is kérhető tájékoztatás, válasz, akár személyre szabottan is a kérdésekre.

Aktuálismunkaerőesélyegyenlőség Székesfehérvártanácsadás Jogpontok