2024.04.18, Csütörtök

A szociális szféra hétköznapi dunaújvárosi hősei

dunaujvaros.com

2017.11.19. 19:48

Kilencedik alkalommal rendezték meg a Bartók színházban a Szociális Munka Napját, melyen részt vettek a szociális szférában dolgozók és az ellátottak is, illetve átadták a kitüntetéseket az idei év azon dolgozóinak, akik példamutató munkát végeznek területükön.

Hirdetés

A közös ünnepségen az eddigi hagyományoknak megfelelően jelen volt Dunaújváros öt intézménye is, az Útkeresés Segítő Szolgálat, a Magyar Mentőszolgálat Alapítvány, a Bölcsődék Igazgatósága, az Egyesített Szociális Intézmény és Árpád-házi Szent Erzsébet Idősek Otthona, valamint a Jószolgálati Otthon Közalapítvány. A kilencedik alkalommal megrendezett Szociális Munka Napját Lőrinczi Konrád, a Szociális, egészségügyi és lakásügyi bizottság elnöke nyitotta meg. Mint mondta, ezen a napon figyelmünk azokra a szakemberekre irányul, akik minden nap segítik, gondozzák rászoruló társainkat.

- Dunaújvárosban a szociális szférában kiváló szakemberek dolgoznak. Nagy szívvel, empátiával, segítőkészséggel végzik a dolgukat, ezt a munkát ugyanis csak így lehet végezni. A mai napon, nekik szól a köszönet. A város önkormányzata elismeri munkájukat, melyet a szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi szolgálatokban felkészülten, elkötelezetten és magas szakmai színvonalon végeznek. Akik azért is fáradhatatlanul dolgoznak, hogy mi, dunaújvárosiak befogadó, összetartó és a nehézségekkel küzdő társainkkal szolidárisabbak legyünk. Kívánom, hogy erősítsük közösségünket abban, hogy meglátjuk egymásban a hasonlót, tiszteljük a különbözőt és emberségben, megértésben méltó társai legyünk egymásnak.

 

 

A köszöntő után kezdődött az öt intézmény színpadi műsora, melyet az Útkeresés Segítő Szolgálat Csupa szív színtársulata nyitotta a Piroska és a farkas kicsit másként című produkciójukkal. Később több vers, zene, dalcsokor és mesejáték is szórakoztatta a közönséget, végül átadták a díjakat Dunaújváros Megyei Jogú Város Szociális Munkáért Kitüntettjeinek.

A Magyar Mentőszolgálat Alapítvány díjazottja Csősz Erika szociális mentálhigiénés munkatárs

Csősz Erika 2008. július 15-től a Magyar Mentőszolgálat Alapítvány szociális intézményének a dolgozója. Az újonnan megnyílt nappali és bentlakásos intézmény hajléktalanok átmeneti szállóján, a nappali melegedő részlegen kezdte szakmai munkáját, először, mint szociális gondozó, majd mentálhigiénés munkatárs. Erika a többi dolgozóval és ellátottal, lakóval együttműködve, a kezdeti nehézségeket átvészelve segítette az alapítvány munkáját és nőtt fel a feladathoz az intézménnyel együtt. Hozzáértő és lelkiismeretes gondozáson túl, sokkal többet tudott nyújtani a rá bízott hajlék nélkülieknek: figyelmet, tiszteletet, szeretetet. Munkáját elhivatottan, hozzáértéssel, magas színvonalon végzi. Szociális érzékenysége, empatikus készsége nagy-nagy türelemmel párosul. Példamutató munkája mintaként szolgál mások számára is.

Az Útkeresés Segítő Szolgálat díjazottja Benke Szilvia szociális munkás, a Hajléktalan Ellátó Centrum munkatársa

Benke Szilvia egyedülálló anyaként három gyerek és a postai munkája mellett, a Pécsi Tudományi Egyetem Szekszárdra kihelyezett Illyés Gyula karán, Szociális munkát tanult és 2012-ben sikeresen diplomát szerezett. 2013 márciusától a Hajléktalan Ellátó Centrum Hajléktalanok Átmeneti Otthonában dolgozik, mint szociális munkás. Feladatait maradéktalanul legprecízebb módon ellátja. Munkája nem választható el a centrumban működő többi ellátástól, ezért kitartó és szakszerű munkájának köszönhetően sokan léptek tovább melegedő és a menedékhely szolgáltatásaiból az átmeneti otthonba. 2017 januárjától az átmeneti otthon csoportvezetőként dolgozik. A kollegák és a lakók mindig számíthatnak megbízható tanácsaira, élettapasztalatára. Határozottságával, rátermettségével könnyen kezeli a konfliktus helyzeteket. Gondozottjai érdekeit mindig szem előtt tartja. A vezetői munkája mellett ismét képzi magát, 2017. szeptemberétől a SOTE Szociális munka Mesterképzésére jár. Elhivatottsága, céltudatossága mindenki számára példaértékű lehet.

Az Egyesített Szociális Intézmény és Árpád-házi Szent Erzsébet Idősek Otthona díjazottja Dienes Zoltánné gondozónő.

Dienes Zoltánné (mindenki Gabikája) 2003. óta dolgozik az ESZI-nél. Ő igazán melegszívű kedves, segítőkész ember, aki felelősségteljesen, áldozatkészen és nagy szakmai alázattal, magas színvonalon végzi munkáját. Szociális érzékenysége, empatikus készségei nagy-nagy türelemmel és kreativitással párosulnak. Kiváló közösségi ember, a kollektíva oszlopos tagjaként, akár szabadidejét is feláldozva segít társain. Példamutató munkája mintaként szolgálhatna mások számára is. Munkaidő után is szívesen dolgozik, megjavítja az idősek szakadt otthonkáit, megvarrja ágyneműiket, átalakítja a kolléganői ruháit, függönyeit, farsangra és szociális munka napjára jelmezeket és díszleteket, karácsonyra ajándékokat készít. Az elmúlt évek során számtalanszor tett tanúbizonyságot emberségből, szociális érzékenységből, tapasztalhattuk kiváló kapcsolatteremtő képességét és megismerhettük kitűnő kreativitását is.

 

 

A Jószolgálati Otthon Közalapítvány díjazottja Cruceru Carmen Mihaela szociális gondozó

Carmen ebben az évben ünnepel: májusban töltötte be a 25. közalkalmazotti és a 25. Jószolgálati Otthonnál eltöltött évfordulóját. Kezdetben a napközi otthon konyháját vezette, szakácsnak tanult, majd elvégezte a szociális gondozói tanfolyamot. Az elmúlt időszakban szakmai munkáját egyenletes, magas színvonalon végezte. Igénye van a szakmai fejlődésre, ezért mindent meg is tesz, tájékozódik, előadásokon vesz részt. Jó közösségi ember, a jó munkahelyi hangulat megtartásáért vállal felelősséget, rendkívüli helyzetben elsőként ajánlkozik helyettesítésre, szabadságát átütemezi, ha szükséges. Nagy lojalitás jellemzi, az intézmény érdekeit messzemenőkig figyelemben tartja. Gondoskodása, figyelme az ellátottaira teljes körű, minden rezdülésüket figyeli. Plusz feladat vállalásban mindig számíthatnak rá.

A Bölcsődék Igazgatóságának díjazottja Györök Éva gazdasági igazgatóhelyettes

Györök Éva 2008. március óta dolgozik a Bölcsődék Igazgatósága Dunaújváros intézménynél gazdasági igazgató- helyettesként. Munkájában több évtizedes tapasztalata van, mert előtte a Szórád Márton Általános iskolában is ezt a munkakört töltötte be. Nagyon jól képzett szakember, feladatait lelkiismeretesen, pontosan végzi. Az intézmény gazdasági helyzetét pontosan ismerve méri fel a szükségleteket, tervezi meg a beszerzéseket úgy, hogy még a legszűkebb esztendőkben sem került veszélybe az Igazgatóság költségvetése. Nagyon ügyel a gazdaságosságra, az ésszerűségre, eközben minden, a működéshez szükséges feltételt biztosít. Rendszeresen megújítja tudását, a kötelező továbbképzéseken túl figyelemmel kíséri a pénzügyi jogszabályok változtatásait, azokat haladéktalanul bevezeti az intézmény szabályzataiba. Az előírásokat betartja, és munkatársaival is betartatja. Jó kapcsolatot ápol a város többi intézményének gazdasági vezetőivel, tanácsokat ad és kér a munka minőségének javítása érdekében.

A Szociális Munka Napja a Bartókban (2017)

 

Galéria

AktuálisDunaújvárosgyermekvédelemszociális szféra Bartók színházSzociális Munka Napja