2024.04.19, Péntek

Okos zebrák védik majd a gyalogosokat Dunaújvárosban

www.dunaujvaros.com

2017.10.18. 18:49

Hat gyalogátkelőt alakítanak át úgynevezett intelligens zebrává a város négy csomópontján. Az intelligens zebra érzékeli a gyalogosforgalmat és annak megfelelően fényjeleket ad, így jelezve az autósoknak, hogy éppen gyalogos halad át a zebrán.

Hirdetés

A járdaszegélynél egy kaput helyeznek el, és amikor azon átmegy a gyalogos, akkor az aszfaltburkolatba épített lámpák elkezdenek villogni egészen addig, amíg a gyalogos a túloldalon lévő kapun át nem halad.  

Az önkormányzat négy helyen összesen hat zebránál rendelt el ilyen átépítést mintegy 14 millió forint értékben: a Vasmű úton a Kossuth Lajos utcai csomópontnál, a Szórád Márton úton a Kossuth Lajos utcai csomópontnál (két darab), a Dózsa György úton a Semmelweis Ignác utcai (két darab) és az erdei tornapályánál lévő csomópontnál. A kiépítést hétfőn kezdték a szakemberek, és még a héten be is fejezhetik a munkálatokat.

Mint az Pálfi-Németh Tünde, az önkormányzat sajtószóvivőjének tájékoztatójából kiderül, az okos zebrák energia-ellátása közvilágításról történik, nappal pedig akkumulátor segítségével. Kivétel a Vasmű út- Kossuth Lajos utca csomóponti zebránál, ahol állandó tápról.

A jelenleg elkészült helyek hálózatra való csatlakozása még nem történt meg. Ahol már működik, ott akkumulátorról működik.

AktuálisDunaújvárosgyalogosakkumulátorokos zebra járdaszegélyzebra energia-ellátás lámpa