2024.06.15, Szombat

Idén is mind a négy iskolai szünetben, így az őszi szünetben is meleg ételhez juthatnak a hátrányos helyzetben lévő családok gyermekei.

Az ingyenes étkeztetés lehetősége a szünidőre szól, ami az iskolákban október 30-án kezdődik. A szülőknek a helyi önkormányzat jegyzőjénél kell igényelni a szünidei gyermekétkeztetést - közölte az Emmi Szociális ügyekért és Társadalmi felzárkózásért Felelős Államtitkársága.

2016 januárjától az önkormányzatoknak kötelező gondoskodniuk nemcsak a nyári, hanem minden iskolai szünetben a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek étkeztetéséről. Ennek köszönhetően országszerte 208 ezer hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű gyermek részesülhet az iskolai szünetekben is napi egyszeri ingyenes étkezésben, amennyiben szülei igénylik azt.

A szünidei gyermekétkeztetés költségeire a kormány idén 6,67 milliárd forintot különített el, amely közel háromszorosa a 2010-ben nyári gyermekétkeztetésre fordított támogatásnak, valamint közel 50 százalékkal, 370 forintról 570 forintra emelkedett az egy gyermek egynapi szünidei étkeztetésére fordított összeg is.

A gyermekétkeztetésre fordított összes forrás 2010 óta közel háromszorosára emelkedett. Soha annyi gyermek nem részesül ingyenes gyermekétkeztetésben, mint ma: félmillió gyermek étkezik ingyen. 2018-ban minden eddiginél többet már 79 milliárdot fordítunk a gyermek étkezetésére. A szünidei gyermekétkeztetést a települési önkormányzat kötelező feladatként szervezi meg, és a jogosult gyermek szülőjének, vagy más törvényes képviselőjének kérelmére biztosítja azt.

A szünidei gyermekétkeztetés igénybe vételének lehetőségéről a települési önkormányzat jegyzője írásban tájékoztatta a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő szülőt, továbbá a kérelem benyújtásához a helyi család- és gyermekjóléti szolgálat segítséget biztosít a jogosult szülők számára.

Fontos, hogy egyetlen érintett gyermek se essen el az ingyenes étkezés lehetőségétől csak azért, mert a szülők nem kapnak erről információt időben, ezért az EMMI folyamatosan tájékoztató levelekkel segíti, valamint monitorozza a kötelező önkormányzati feladat ellátását. 2016-ban és 2017-ben is valamennyi települési önkormányzat és család- és gyermekjóléti szolgálat számára tájékoztató levelet küldött a tárca. Továbbá külön azon önkormányzatok is kaptak figyelemfelhívást, akik nem, vagy a jogosultak számához képest nem megfelelő intenzitással látták el kötelező feladatukat.

 

Aktuálisgyermekgyermekétkeztetésőszi szünet iskola kormánygyermekjóléti szolgálat hátrányos helyzetű gyermek