2024.06.15, Szombat

Élő bíborfüggönyök Cecén

www.eletforma.hu

2017.10.24. 14:11

Pazar látvány a Fejér megyei Cecén a rengeteg paprika a házak oldalán. Szüret után a falak mentén csüngenek a gyönyörű füzérek a napfényben.

Hétvégén az egész Sohár család ezen dolgozott. Nagyon kedvesen invitáltak be otthonukba, hogy megnézhessem munkájuk gyümölcsét. Természetesen paprika nélkül nem engedtek el! Ilonka néni még a házasszonyoknak szóló tanácsokkal is készségesen ellátott. Ezt ezeket is megoztom most Veletek!  

 

Édesanyám fűzte nekem az első paprikafüzért, amikor elköltöztem otthonról saját otthonomba. Azóta is a paprikafüzér jelenti számomra az ősz beköszöntét.

 

Cecei paprikafüzérek Ilonka néniéknél, Kép: László Márta

 

Aki ilyenkor ellátogat a mezőföldi Cecére, valami olyan látványban gyönyörködhet, ami már önmagában is fantasztikus élmény. Nem tudom megállni, hogy ne kezdjek azonnal fényképezni. Sohár Lászlóné, Ilonka néni, boldogan segít, sőt a három házzal arrébb lakó gyerekeihez is átkísér, mert ott mégszebb a látvány. És tényleg csak ámulok!

 

… és fiáéknál, ifj. Sohár Lászlóéknál, Kép: László Márta

 

A beszélgetésből kiderült, őstermelők, ők már nyugdíjasok, de a fiáék munka mellett gazdálkodnak mintegy 6 haktáron. Főként kukoricát és napfraforgót termesztenek, paprikát úgy ezer négyzetméteren tartanak. Szegedi 80-as, csüngő édes fűszerpaprikát és cseresznyepaprikát termesztenek. Ilyenkor ősszel mindenki dolgozik a családól. Még Zsuzsi néninek, a dédinek is jut feladat, ő fűzi a fürtöket! Évek óta visszajáró vendégek vásárolnak náluk.

 

Zsuzsi néni fűzi a paprikát, Kép: László Márta

 

Azt tudni kell, hogy bolgár kertészek hozták be a paprikát, illetve a termesztés módját a környékre. A cecei paprika hungarikum, de nem a képeken látható piros,hanem a fehér színű.

 

Cecei paprika, Kép: wikipedia

 

Ilonka néni szülei annak idején ilyen paprikát termesztettek, és vitték a vasútállomásra, ami egyből indult Budapestre, a picra. A cecei paprika kúp alakú, kb. 10 centiméter hosszú. A vége gyakran kicsit visszahajló, – a szakirodalom szerint – bagolycsőr alakú. Az első édes több mint 60 éve kapott állami elismerést, külföldön is ez vált a legnépszerűbbé, és ezt tartják a tipikus “magyar” paprikának.

Ilonka néni tanácsokkal is ellát paprikaügyben. Először is az ilyen füzért otthon tegyétek feltétlenül szellős helyre, és így egész télen pótolhatjátok vele a nyár ízét! Minden levesnek, sőt, még a kocsonyának is isteni ízt ad. Levesbe, pörköltbe dobva nem kell szétvágni, egyben, csumástól használd!

 

Cecei csendélet, Kép: László Márta

 

A szárított, darált paprikát tartsd befőttes üvegben, sötét helyen, mert így őrzi meg legjobban aromáját, színét! Savanyítani is jó az igazi cecei paprika. Ilonka néni csak akkor lát neki, ha a színe a sárgásból vörösesre vált, mert akkor már édes! Érdemes kivárni, mert mint házigazdánk elmondta: náluk minden paprika beérik!

 

Galéria

AktuálisgazdálkodásszüretMezőföld Ceceőstermelőkpaprikafűzéspaprika