2024.03.28, Csütörtök

Fejérben is megjelent a dió új kártevője

Fejér Megyei Kormányhivatal

2017.08.23. 11:59

A növényvédelmi hatóság által kihelyezett csapdák a megye különböző területein 2017-ben már megfogták a dióburok fúrólegyet (Rhagoletis completa). Az azóta eltelt hat év alatt tehát elérte Fejér megyét is.

Hirdetés

A kártevőt az országban először Kőszegen észlelték, 2011-ben. A kártevő egy nemzedékes faj. Júliustól október elejéig rajzik. A külföldi és a hazai szakirodalmi adatok alapján az imágók legintenzívebb rajzása augusztus folyamán történik. A kifejlett egyedek szárny fesztávolsága 8-10 mm, barna alapszínű, feje sárga, tora sötét, egy sárga félkör alakú folttal a pajzsocskán.

A nőstény egyedek a tojásaikat a dió zöld burkába rakják (5-8 db/dió). A kikelő lárvák csak a burkot károsítják, ami miatt a termés foltos marad és így eladhatatlanná válik. A dió burka teljesen elbarnul, szétfolyik. Korai fertőzés esetén a fertőzött dió lehull a fáról, ha a nőstény később rakja le a tojását, akkor azok a fán maradhatnak. Az első körben lehullott diót célszerű összeszedni és megsemmisíteni minél előbb, hogy megakadályozzuk a lárvák talajban való bebábozódását.

Erős fertőzés esetén a termésveszteség 50 %-os is lehet.

Az elhúzódó rajzása miatt a védekezés nehézkes ellene. Terjedésének megakadályozását, visszaszorítását nehezíti, hogy zártkertekben, utak mentén, szórványban rengetek gazdátlan diófa van.

Kémiai védekezési lehetőségek: tiakloprid, lambda-cihalotrin és acetamiprid hatóanyagú készítményekkel lehetséges. A permetezéseknél fontos, hogy vegyük figyelembe az élelmezés-egészségügyi várakozási időt, az engedélyokirat és a vonatkozó jogszabályok előírásait.

 

Forrás: Molnár Szilárd növényvédelmi felügyelő - Fejér Megyei Kormányhivatal

AktuálisFejér megyenövényvédelemkártevő2017dióburok fúrólégy