2024.04.19, Péntek
Új gépjárműfecskendőt kaptak a csákvári és a lajoskomáromi tűzoltók
Fotó: Farkas-Bozsik Gábor tűzoltó alezredes

Új gépjárműfecskendőt kaptak a csákvári és a lajoskomáromi tűzoltók

fejer.katasztrofavedelem.hu

2017.07.09. 21:02

A katasztrófavédelem állományából kivont két darab tűzoltó gépjárműfecskendő átadására került sor július 6-án a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon.

Hirdetés

A jelentős értékű technikai eszközöket Csákvár és Lajoskomárom önkéntes tűzoltó egyesületei vehették át Magosi Lajos tűzoltó ezredestől, Fejér megye katasztrófavédelmi igazgatójától.

Az új, magyar fejlesztésű RÁBA tűzoltó gépjárműfecskendők rendszerbe állításával lehetőség nyílt a korosabb, de üzemképes gépjárművek kivonására és átadására, ezzel pedig Fejér megye önkéntes tűzoltó mozgalmának erősítésére. A tűzoltóautókat a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság ingyen adta át az egyesületüket képviselő elnököknek. A 4000 liter oltóvíz szállítására alkalmas STEYR típusú tűzoltó autó indítókulcsát Csákvár képviseletében Illés Szabolcs polgármester és Polyák Imre elnök, a szintén STEYR gyártmányú 2000 liter oltóvíz szállítására alkalmas gépjármű indítókulcsát Lajoskomárom részéről pedig Pirtyák Zsolt polgármester és Boldog László az egyesület elnöke vette át.

A lajoskomáromi önkéntesek évente 4500 órát vállalva úgynevezett önálló beavatkozásra jogosult szervezet. Ez azt jelenti, hogy a fenti időkeretben az egyesület ugyanolyan riasztást kap, mint egy hivatásos tűzoltóság, és amennyiben nem szükséges további segítség, akkor az esetet önállóan is felszámolhatják.

Csákvár a Székesfehérvári Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság működési területének határán található. Az elmúlt esztendőben és az idei év eddig eltelt időszakában is az önkéntes tűzoltók valamennyi, Csákvár és Gánt területén bekövetkezett káreset helyszínére vonultak és az esetek túlnyomó többségében elsőként avatkoztak be.

A települések életében, ezzel együtt az állampolgárok biztonságának érdekében kiemelten fontosak a jól szervezett és megfelelő technikai eszközökkel rendelkező egyesületek. Az utóbbi szempont jelentős fejlődéséhez járult hozzá a katasztrófavédelem a járművek átadásával.

Megyénk katasztrófavédelmi igazgatója az ünnepélyes átadáson kihangsúlyozta, hogy a hivatásos katasztrófavédelmi szervezet munkáját jelentős mértékben segítik azok az önkéntes tűzoltóságok, ahol ellenszolgáltatás nélkül, szabadidejük terhére végzik az egyesületi tagok az élet- és értékmentési, tűzmegelőzési és ifjúságnevelési feladataikat. Mindkét egyesületnél egy-egy IFA gyártmányú tűzoltó autót fognak leváltani a sokkal korszerűbb technikával rendelkező gépjárművek.

 

Forrás: fejer.katasztrofavedelem.hu

AktuálisKatasztrófavédelemFejér megyeönkéntes tűzoltócsákvárlajoskomárom