2024.04.20, Szombat

Március közepétől több ügyet is térítésmentesen intézhetünk

MTI, Fejér Megyei Kormányhivatal

2017.03.14. 11:00

2017. március 16-tól nem kell illetéket fizetni az anyakönyvi kivonatért, a 18 éven aluliaknak az általános tételű közigazgatási eljárásokért, a 65 évnél idősebbeknek pedig a magánútlevélért, valamint nem lesz díjköteles a családi név korrekciójára irányuló eljárás sem.

Hirdetés

A tavaly őszi, újabb lakossági konzultáció tapasztalatait is hasznosítva, 2017. március 16-ától, az Országgyűlés döntése szerint húsz újabb igazgatási szolgáltatási díj és hatósági illeték szűnik meg.

A magánszemélyek terheit csökkentő, jelentősebb intézkedések közé tartozik például a 65 év fölötti állampolgárok útlevelének vagy az anyakönyvi kivonat díjmentes kiállítása. A vállalkozások terhei is csökkennek az ingyenes cégalapítással, továbbá az alapítással kapcsolatos egyéb költségek megszűntével az egyéni cég, bt., kkt., kft. esetén. Térítésmentes lett az igazságügyi szakértői névjegyzékbe vétel is.

A családi otthonteremtési támogatás igényléséhez kapcsolódó ügyintézés megkönnyítése miatt nem kell fizetni a jogviszonyt igazoló egészségbiztosítási pénztári hatósági bizonyítvány kiállításáért, és az elektronikus tulajdoni lapért sem.

Mentesülnek az illeték megfizetése alól azok, akik az egyéni vállalkozók nyilvántartásában szereplő adatokról állíttatnak ki hatósági bizonyítványt, vagy kft-t, egyéni céget, közkereseti, betéti társaságot jegyeztetnek be a cégbíróságon. Utóbbi ügycsoportban közzétételi költségtérítést sem kell fizetni. Térítésmentes lett az igazságügyi szakértői névjegyzékbe vétel is.

Megszüntetik a szállásadói nyilatkozattal kapcsolatos, valamint a Magyarország területén kívül élő magyar állampolgárok nyilvántartásba vételére vonatkozó illetéket.

Az építésügyi eljárási szabályokkal összefüggésben is több illeték csökken vagy megszűnik. A hatósági bizonyítvány kiadása például 3000 forint lesz, a nem hiteles, elektronikus tulajdonilap-másolatot pedig évente kétszer díjmentesen lehet lekérni.

A módosítás értelmében illetékmentes lesz az öntözési berendezések engedélyezésnek eljárása és a közműpótló talajvízkút létesítésének, átalakításának, megszüntetésének engedélyezése.

A szétaprózott termőföldek egyszerűbb egyesítése miatt megszűnik a telekalakítási eljárásért fizetendő díj.

A döntés érinti az igazságszolgáltatást is: a továbbiakban nem kell díjat fizetni az igazságügyi szakértői névjegyzékbe történő bejegyzés és a szakterület kiterjesztése esetén.

A kormány korábbi közlése szerint az újabb bürokráciacsökkentő intézkedés a lakosságnak 400 milliós, míg a vállalkozásoknak további 1,2-1,3 milliárd forintos megtakarítást jelent.

A Fejér Megyei Kormányhivatal okmányirodái és kormányablakai továbbra is várják az ügyfeleket, munkatársaink készséggel állnak rendelkezésre a felmerülő kérdések megválaszolásában is.

AktuálisországgyűlésFejér Megyei Kormányhivatalilletékességi szabályokdíjkötelezettségmegszüntetés