2024.03.28, Csütörtök

Új funkcióval gazdagodott az E-személyi

mti

2017.02.17. 11:40

Az új típusú személyi igazolványokra már feltölthetőek a vasúti bérletek is. A szolgáltatást kísérleti jelleggel elsőként a Budapest-Pusztaszabolcs vonalon vezette be a MÁV-Start Zrt.

Hirdetés

Kazai Katalin, a MÁV-Start Zrt. értékesítési igazgatója a fejlesztést bemutató keddi budapesti sajtótájékoztatón elmondta: a vasúti bérleteket az igazolványok chipje tárolja, így az utasok az e-személyivel igazolhatják a vásárlást, ráadásul 3 százalék kedvezményt is kapnak a vételárból. Ilyen bérletet vásárolni Budapest Déli pályaudvaron és Pusztaszabolcson, valamint Százhalombattán lehet.

Hozzátette: a 2016. november 14. előtt kiadott igazolványoknál az alkalmazáshoz szükséges applikációt a bérletpénztáraknál lehet telepíteni, az újabb igazolványoknál erre nincs szükség. Elmondta azt is, hogy a személyi igazolványokra elektronikusan fölírt vasúti bérleteket a jegyvizsgálók gyorsan ellenőrizhetik, a vásárlás pedig egyszerűbb és gyorsabb.

A vasúttársaság továbbra is elkötelezett minden elektronikus értékesítési csatorna fejlesztése iránt - hangsúlyozta az értékesítési igazgató.

Vidra András, a vasúttársaság infokommunikációs és technológiai rendszerek főigazgatója közölte: a bérlet offline módon is biztonságosan ellenőrizhető, a kártyára fölírt bérletet a régióban még egyetlen vasúttársaság sem vezette be.

Hozzátette, amennyiben sikeres lesz az új rendszer, a szolgáltatást más vonalakra is kiterjesztik, és további informatikai fejlesztéseket is bevezetnek a kényelmesebb jegyvásárlás érdekében. Emlékeztetett arra, hogy a vasúttársaság teljes hálózatán működik már az elektronikus jegyrendszer, és legkésőbb a nyáron már a Vonatinfo mobilalkalmazásban is lehet fizetni. Megújul a www.elvira.hu oldal és az internetes jegyértékesítés, az elővárosi pályaudvarokba és intermodális csomópontokba pedig új jegykiadók kerülnek - mondta el.

Hajzer Károly, a Belügyminisztérium informatikai helyettes államtitkára a tájékoztatón felidézte: az új személyik bevezetésekor fontos célkitűzés volt, hogy az igazolványok azonosítóként a közlekedésben is szerepet kapjanak. Ezt a MÁV valósította meg elsőként, és várhatóan más közlekedési társaságok is hasonló fejlesztésekkel jelentkeznek - tette hozzá. Hangsúlyozta, hogy az új alkalmazás biztonságos, ellenőrzött, a személyi igazolvány biztonsági funkcióit nem sérti.

A helyettes államtitkár elmondta, hogy az e-személyi sikeres újításnak bizonyult, mert az igazoló funkcióján túl lehetőséget ad sokféle szolgáltatás - elektronikus aláírás, banki szolgáltatások, úti okmány - igénybe vételére. Az e-személyikhez a jövőben újabb szolgáltatások és kártyafunkciók kapcsolódhatnak - tette hozzá Hajzer Károly.

Aktuálisszemélyi igazolványMÁV Start Zrte-személyivasúti bérletPusztaszabolcs