2024.04.27, Szombat

Több száz egyetemi diploma lendült a magasba

infodunaujvaros.hu

2017.02.07. 14:35

2017. február 4-én diplomaátadó ünnepséget rendeztek a Dunaújvárosi Egyetemen. Ebben a félévben több, mint kétszázan tettek sikeres záróvizsgát, így nem csoda, hogy zsúfolásig megtelt az intézmény sportcsarnoka.

Hirdetés

A két órát meghaladó eseménysor külsőségeit tekintve sem különbözött a nagy egyetemek (például Szegedi Egyetem) ilyen rendezvényeitől, egy dolgot leszámítva. Nevezetesen azt, hogy egyetemi diplomájukat (vagy nyelvvizsga hiányában záróvizsga-igazolásukat) átvevő és az alma mátertől elköszönő fiatalok még a Dunaújvárosi Főiskolát választották tanulmányaik helyszínéül.

A diplomák és egyéb díjak átadásain túl négyen (dr. András István rektor, drRajcsányi-Molnár Mónika oktatási és általános rektorhelyette, Cserna Gábor polgármester és Kővári Dániel a Hallgatói Önkormányzat elnöke) szóltak a megjelentekhez, ezért csak információ-morzsákkal erősíthetjük az írásunk címében és alcímében szerepelő állításokat.

A főiskola/egyetem tíz éve kezdte ez az angol nyelvű képzést. Ma 22 országból 200 külföldi diák is tanul a Dunaújvárosi Alkalmazott Tudományok Egyetemén.

A duális képzésben 27 jelentős cég a partnere egyetemünknek. A Dunaújvárosi Egyetem innovációját, a HASIT programot (hallgatói sikeresség a lemorzsolódás kivédésére) tíznél is több egyetem, főiskola alkalmazza.

Fémjelzi az egyetem rangos partnereinek sokaságát azok névsora, akik most helyet foglaltak az elnökségben: dr. Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai és Közmű-Szabályozási Hivatal elnöke; dr. Simon László, a Fejér Megyei Kormányhivatal vezetője; dr. Galambos Dénes országgyűlési képviselő; Endrei Katalin, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. tanácsadója; Bánhidi-Nagy Attila a MÁV Zrt. elnöki főtanácsadója; Bognár Péter a Paksi Atomerőmű Zrt. humán igazgatója; Matuss Péter az ISD-Dunaferr Zrt. pénzügyi és számviteli igazgatója; Vass Zoltán a FERROBETON Zrt. vezérigazgatója; Hwang Seong Hak, a Hankook Tire Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója, dr. Seebauer Márta az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki kar dékánhelyettese.

Tavaly január 1.-től egyetem a korábbi főiskola. E döntés óta jelentős struktúraváltás történt az intézményben,például új profil az elektromobilitás. Dunaújváros első elektromos gépkocsi-töltőjét az egyetem hozta létre.

A vendégek számos különös egyenruhát viselő fiatalt is megfigyelhettek az ünnepségen, ami a Selmecbányai Diákhagyományok őrzésének talán leglátványosabb kifejezése, de idetartoznak a szakok himnuszai (most is elhangzottak a szózat előtt) és maga a Jó szerencsét! köszöntés is. A „Selmeci diákhagyományok” nem mellesleg szerepel az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékén!

Van mitől elbúcsúzniuk azoknak, akik (a fotózás kedvéért magasan felmutatott) diplomájuk birtokában új életet kezdenek.

AktuálisDunaújvárosdiplomaátadóünnepségDunaújvárosi Egyetem2017