2023.02.08, Szerda

Jócskán emelkedett az influenzás megbetegedések száma Fejérben

Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály

2017.02.09. 11:22

Az influenza figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései alapján az influenzás megbetegedések száma közelít a rendkívül magas tartományhoz. A végzett becslések szerint 2017. január 30 és február 05. között (2017. 05. hetében) a megye területén a 3837 fő, az előző hetinél 5,4%-kal több beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tüne-tekkel.

Hirdetés

A 100 ezer lakosra vonatkoztatott megyei megbetegedési arány 916,9%ooo volt. Az influenzaszerű megbetegedésekkel orvoshoz forduló betegek aránya két járási népegészségügyi osztály illetékességi területén tovább emelkedett - itt az influenza aktivitás a magas tartományban van - egy járási népegészségügyi osztály illetékességi területén kismértékben csökkent, ennek ellenére az influenza aktivitás az igen magas tartományban maradt.

A Székesfehérvári Járási Hivatal Népegészségügyi Osztály illetékességi területén 1043,7%ooo (előző héthez képest 3,9%-os csökkenés), a Dunaújvárosi Járási Hivatal Népegészségügyi Osztály illetékességi területén 777,0%ooo (előző héthez képest 3,6%-os emelkedés); a Móri Járási Hivatal Népegészségügyi Osztály illetékességi területén pedig 764,5%ooo (előző héthez képest 87,5%-os emelkedés).

A megye egész területén a 100 ezer lakosra vonatkoztatott megbetegedési arány az utóbbi 6 hétben folyamatos emelkedést mutatott és mindhárom Járási Népegészségügyi Osztály illetékességi területén jelentősen túllépte a járványos küszöb értéket, a megyére vonatkoztatva a 5. héten elérte a járványos küszöb érték több mint hatszorosát. Az influenza aktivitás a magas tartományban van, közelít az igen magas tartományhoz.

Az elmúlt héthez viszonyítva az orvosnál influenzaszerű tünetekkel megjelent betegek száma a fiatal felnőttek és az idősek körében emelkedett, a betegek száma az időseknél közel a duplájára nőtt. Az orvoshoz forduló betegek 38,3%-a a 0-14 éves; 26,8%-a a 15-34 éves; 23,0%-a a 35-59 éves és 67,9%-a a 60 éves, illetve az e feletti korosztályból került ki. A betegek több mint egyharmadát a gyermekek köréből jelentették.

Influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról a 3. és 4. héten már jelzett, a Székesfehérvári Járási Népegészségügyi Osztály illetékességi területén lévő három óvodában az elvégzett laboratóriumi vizsgálat influenza A vírus kóroki szerepét igazolta.

Influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról a már eddig jelzetteken kívül további bejelentés nem történt. A működés átmeneti felfüggesztésére a jelzett gyermekintézményekben nem került sor.

Magyarországon 2016. 40. hetétől a jelentés elkészítéséig a beküldésre került légúti mintákból 481 betegnél igazoltak influenza A és 13 betegnél influenza B vírus okozta fertőzést. Tizenhét esetben adenovírus, 31 esetben légúti óriássejtes vírus kóroki szerepét állapították meg.

Megyénk területéről a jelentés írásáig 21 influenza A, 1 influenza B és 2 légúti óriássejtes vírus került azonosításra.

Influenza figyelőszolgálat adatai (megbetegedési arány 100 ezer lakosra) 2016/2017. évi influenza szezonban, Fejér megyében:

A kórházban ápolt betegek védelme érdekében Fejér megye valamennyi fekvőbeteg intézményében 2017. január 19-től kórházi látogatási tilalom valamennyi osztályra kiterjedően továbbra is érvényben marad.

AktuálisinfluenzaFejér megyemegbetegedésNépegészségügyvírus terjedés