2024.04.20, Szombat

A gyerekek körében még mindig sok az influenzás

Tolna Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály

2017.02.15. 14:19

A 6. héten ugyan csökkent az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma, a járvány azonban a móri óvodásokat és nevelőiket is elérte.

Hirdetés

Az influenza figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései alapján végzett becslés szerint 2017. február 06. és február 12. között (2017. 06. hetében) a megye területén a 2505 fő, az előző hetinél 34,7%-kal kevesebb beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. A 100 ezer lakosra vonatkoztatott megyei megbetegedési arány 598,5%ooo volt, a járványos küszöbérték négyszerese. Az influenzaszerű megbetegedésekkel orvoshoz forduló betegek aránya mindhárom járási népegészségügyi osztály illetékességi területén csökkent.

A területi morbiditás legmagasabb a Dunaújvárosi Járási Hivatal Népegészségügyi Osztály illetékességi területén 726,5%ooo (előző héthez képest 6,5%-os csökkenés), a Székesfehérvári Járási Hivatal Népegészségügyi Osztály illetékességi területén 570,0%ooo (előző héthez képest 45,4%-os csökkenés); a Móri Járási Hivatal Népegészségügyi Osztály illetékességi területén pedig 470,0%ooo (előző héthez képest 38,5%-os csökkenés).

A megye egész területén a 100 ezer lakosra vonatkoztatott megbetegedési arány az utóbbi hetek folyamatos emelkedését követően csökkenést mutatott, azonban valamennyi Járási Népegészségügyi Osztály illetékességi területén, valamint a megyére vonatkoztatva jelentősen meghaladja a járványos küszöb értéket. Az influenza aktivitás az átlagos morbiditás alapján a magas tartományban van.

Az elmúlt héthez viszonyítva az orvosnál influenzaszerű tünetekkel megjelent betegek között nőtt a gyermekek aránya. A fiatal felnőttek és az idősek körében csökkent, a középkorúak körében közel hasonló. Az orvoshoz forduló betegek 43,2%-a a 0-14 éves; 27,8%-a a 15-34 éves; 23,6%-a a 35-59 éves és 5,4%-a a 60 éves, illetve az e feletti korosztályból került ki. A betegek közel felét a gyermekek köréből jelentették.

Influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról a 2017. év hatodik hetében a Székesfehérvári Járási Népegészségügyi Osztály illetékességi területén lévő két, a Móri Járási Népegészségügyi Osztály illetékességi területén lévő egy óvodából érkezett jelentés. A Székesfehérvári Járási Hivatal Népegészségügyi Osztály illetékességi területén lévő egyik óvodában a megbetegedések az 5. hét elején kezdődtek magas lázzal, torokfájással, köhögéssel, náthával, kötőhártya gyulladással. A hiányzások aránya elérte a 66%-ot. A másik óvodában a megbetegedések a 6. hét elején kezdődtek magas lázzal, torokfájással, köhögéssel, náthával. A hiányzás aránya 32%-os. Mindkét óvodában a megbetegedések a dolgozókat is érintették.  A Móri Járási Népegészségügyi Osztály illetékességi területén lévő óvodában a megbetegedések szintén a 6. hét elején kezdődtek a gyermekek körében hőemelkedéssel/lázzal, rossz közérzettel, fejfájással, izomfájdalommal, köhögéssel, valamennyi tünet hirtelen jelent meg. A hiányzások aránya elérte a 30%-ot.

A kóroki tényező tisztázására egy járványban történt mintavételezés, a virológiai vizsgálat folyamatban van. A működés átmeneti felfüggesztésére a jelzett gyermekintézményekben nem került sor.

Magyarországon 2016. év 40. – 2017. év 5. hete között a beküldésre került légúti mintákból 648 betegnél igazoltak influenza A és 25 betegnél influenza B vírus okozta fertőzést. Huszonegy esetben adenovírus, 47 esetben légúti óriássejtes vírus kóroki szerepét állapították meg.

Megyénk területéről a jelentés írásáig 26 influenza A, 1 influenza B és 2 légúti óriássejtes vírus került azonosításra. Az influenza pozitivitási arány 62,3%. Az idei járványban országosan a H3N2 altípusú influenza A vírus a domináns kórokozó, megyénkben az eddigi virológiai vizsgálatok alapján a virológiai vizsgálattal megerősített esetek 50%-áért ez a vírus a felelős.

A kórházban ápolt betegek védelme érdekében Fejér megye valamennyi fekvőbeteg intézményében 2017. január 19-től kórházi látogatási tilalom valamennyi osztályra kiterjedően továbbra is érvényben marad.

Aktuálisbeteg gyerekinfluenzaFejér megyejárványNépegészségügyMór