2024.04.26, Péntek

Egyre többen jelentkeznek a megyében influenzaszerű tünetekkel

Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály

2017.01.25. 13:30

Fejér megyében az orvosok jelentései alapján végzett becslés szerint 2017. január 16 és január 22. között a megye területén 2488 fő, az előző hetinél 99,7%-kal több beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel.

Hirdetés

A 100 ezer lakosra vonatkoztatott megyei megbetegedési arány 594,5%ooo volt. Az influenzaszerű megbetegedésekkel orvoshoz forduló betegek aránya mindhárom járási népegészségügyi osztály illetékességi területén tovább emelkedett. A területek érintettsége között ezen a héten is jelentős különbség figyelhető meg. A Székesfehérvári Járási Hivatal Népegészségügyi Osztály illetékességi területén 749,5%ooo (előző héthez képest 121,3%-os emelkedés), a Dunaújvárosi Járási Hivatal Népegészségügyi Osztály illetékességi területén 484,4%ooo (előző héthez képest 44,0%-os emelkedés); a Móri Járási Hivatal Népegészségügyi osztály illetékességi területén pedig 305,8%ooo (előző héthez képest 184,2%-os emelkedés).

A megye egész területén a 100 ezer lakosra vonatkoztatott megbetegedési arány az utóbbi 4 hétben folyamatos emelkedést mutatott és mindhárom Járási Népegészségügyi Osztály illetékességi területén jelentősen túllépte a járványos küszöb értéket, a 3. héten elérte a járványos küszöb érték közel négyszeresét. Az influenza aktivitás a magas tartományban van.

Az elmúlt héthez viszonyítva az orvosnál megjelent betegek között több mint duplájára nőtt a gyermekek aránya. Az orvoshoz forduló betegek 50,2%-a a 0-14 éves; 27,4%-a a 15-34 éves; 16,4%-a a 35-59 éves és 6,0%-a a 60 éves, illetve az e feletti korosztályból került ki. A betegek felét gyermekek, közel egyharmadát a fiatal felnőttek köréből jelentették.

Influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról a 2. héten már jelzett, Székesfehérvári Járási Népegészségügyi Osztály illetékességi területén lévő egyik óvodában, illetve a Móri Járási Népegészségügyi Osztály illetékességi területén lévő óvodában az elvégzett laboratóriumi vizsgálat influenza A vírus kóroki szerepét igazolta. A Székesfehérvári Járási Népegészségügyi Osztály illetékességi területén lévő másik óvodából származó mintákból a kóroki tényező tisztázására a vizsgálatok folyamatban vannak

Influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról a 3. héten további bejelentés érkezett a Székesfehérvári Járási Hivatal Népegészségügyi Osztály illetékességi területén lévő két óvodából.

Az egyik óvodában a megbetegedések a 2. hét végén kezdődtek magas lázzal, felsőlégúti hurutos tünetekkel, végtagfájdalommal. A hiányzások aránya meghaladta 33%-ot. A kóroki tényező tisztázására a mintavételezés folyamatban van. A másik óvodában a megbetegedések a hét elején kezdődtek, magas lázzal, felsőlégúti tünetekkel, köhögéssel, kötőhártya gyulladásra utaló tünetekkel. A hiányzások aránya elérte a 30%-ot.

Mindkét intézményben a megbetegedés a dolgozók között is előfordult a működés átmeneti felfüggesztésére a jelzett gyermekintézmények egyikében sem került sor.

Magyarországon 2016. 40. hetétől a jelentés elkészítéséig a beküldésre került légúti mintákból 139 betegnél igazoltak influenza A és egy betegnél influenza B vírus okozta fertőzést. Öt esetben adenovírus, 9 esetben légúti óriássejtes vírus kóroki szerepét állapították meg.

Megyénk területéről a jelentés írásáig 7 influenza A és 1 influenza B vírus került azonosításra.

A kórházban ápolt betegek védelme érdekében Fejér megye valamennyi fekvőbeteg intézményeiben 2017. január 19-től kórházi látogatási tilalom valamennyi osztályra kiterjedően továbbra is érvényben marad.

AktuálisinfluenzaFejér megyemegbetegedésNépegészségügyvírus terjedés