2024.06.25, Kedd

Megemlékezés az állatorvosok találkozóján

kormanyhivatal.hu

2016.12.16. 09:35

December 14-én, Kulcson immár 15. alkalommal emlékeztek meg a kulcsi hatokról az állatorvos szakma képviselői a Fejér Megyei Állatorvosi Emléknap keretében.

Az alapítók 2002. december 5-én rendezték meg először hagyományteremtés céljából Székesfehérváron a Marek József jubileumi emlékülést. Az állatorvosi szakma elismertetésére, az állatorvosok együvé tartozásának kinyilvánítására, az állategészségügyért és az élelmiszerbiztonságért folytatott odaadó tevékenység elismerésére gyűltek össze a résztvevők most is, idén már 8. alkalommal Kulcs községben.

Ez a hely bizonyítéka az állatorvosok társadalomban elfoglalt fontos helyének, méltó helyszíne a hagyományos megemlékezésnek, mert a világhírű elődök Kulcs községben látták meg pihenésük, feltöltődésük legjobb helyszínét. Ők a kulcsi hatok: Dr. Hutÿra Ferenc, Dr. Jármai Károly, Dr. Kotlán Sándor, Dr. Guoth György Endre, Dr. Marczis Árpád, Dr. Szepeshelyi Andor.

A 2014. évben felavatott Dr. Hutÿra Ferenc, és 2015. évben elkészült Dr. Jármai Károly szobra mellett idén leleplezték a Dr. Kotlán Sándor professzor szobrát, tovább bővítve a Kulcsi Szoborparkot.

A szobor Lestyan-Goda János szobrászművész alkotása, melyet L. Simon László országgyűlési képviselő, Prof. Dr. Sótonyi Péter az - idei évben önállóvá vált - Állatorvostudományi Egyetem rektora és Dr. Sziebert Gergely főosztályvezető, megyei főállatorvos avatott fel. A megemlékezésnek ünnepélyes keretet adott a Kulcsi Fekete István Általános Iskola diákjainak műsora.

A szoboravatást követően vette kezdetét az állatorvoslás történetének kutatójára, Dr. Karasszon Dénes emlékére rendezett emléknap, melynek levezető elnöke Dr. Móré Attila az Alpha-Befektetési Holding Zrt. elnöke volt.

Megnyitóbeszédet mondott Dr. Sziebert Gergely a Fejér Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc- biztonsági és Földművelésügyi Főosztály főosztályvezetője, megyei főállatorvos. Köszöntötte az egybegyűlteket Jobb Gyula Kulcs község polgármestere, Dr. Galambos Dénes országgyűlési képviselő, Dr. Simon László kormánymegbízott, és Dr. Oravecz Márton a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal elnöke.

Dr. Simon László kormánymegbízott beszédében kiemelte, hogy bár első alkalommal van jelen az emlékülésen, annak baráti ám mégis mélyen szakmai közvetlensége, a hely hangulata rendkívüli számára. A kormánymegbízott arról is beszélt, hogy az egyik legjelentősebb terület az állategészségügy, hiszen fontos, hogy biztonságos, jó minőségű élelmiszer kerüljön az asztalunkra, és az is, hogy stabil, versenyképes exportja legyen Magyarországnak.

Dr. Oberrecht Kornél 65 éve szerezte meg állatorvosi oklevelét, ebből az alkalomból az emléknapon Prof. Dr. Sótonyi Péter rektortól vasdiplomát vehetett át.

A rendezvényen Dr. Keleméri Gábor és Dr. Szieberth István a Magyar Állatorvosok Világszervezetének elnöke méltatta Dr. Karasszon Dénes állatorvostörténeti kutató és akadémikus munkásságát, majd Dr. Merész Lajos állatorvos Márai Sándor versét mondta el.

A Fejér megyei aktív, vagy nyugállományú munkatársak, az itt tevékenykedő állatorvosok és az állategészségügyi szolgálatért önzetlenül dolgozó egyéb szakmák képviselői az alábbi kitüntetéseket vehették át:

  1. Dr. Lancz Endre Állatorvosi Életműdíj Fejér megyében – Dr. Zamody János, aktív éveiben Ráckeresztúr térségében tevékenykedő hatósági állatorvos,
  2. Az Év Állatorvosa Fejér megyében – Dr. Németh Kálmán, Mór térségét ellátó hatósági állatorvos,
  3. Az Állategészségügyért Fejér megyében – S. Töttő Rita, a Fejér Megyei Hírlap újságírója.

A kitüntetések átadását követően az emléknap résztvevői megkoszorúzták „a kulcsi hatok” emléktábláját.

AktuálisFejér megyeállatorvostalálkozókulcsi hatok