2024.05.27, Hétfő

180 éves a Szózat

Vörösmarty Színház

2016.12.19. 14:55

Vörösmarty Mihály 180 éve, 1836 decemberében írta meg a Szózatot, amely a Himnusz mellett második nemzeti énekünkké vált. Hétfőn 10 órakor több mint 250 diák a színház színpadán Kozáry Ferenc színművész közreműködésével együtt szavalta Vörösmarty sorait.

A Vörösmarty Színház vezetősége felhívással fordult a reformkori költőnk nevét viselő két székesfehérvári, egy kápolnásnyéki oktatási intézményhez és a Ciszterci Szent István Gimnáziumhoz, hogy advent negyedik hetében az iskolák diákcsoportjai a színházban együtt mondják el Vörösmarty Mihály Szózatát. A Vörösmarty Színház elindítója és házigazdája volt ezen ünnepi alkalomnak.

Az esemény előtt Szikora János igazgató elmondta, hogy nem csak a kerek évfordulókon, de a jövőben minden év decemberében ily módon emlékeznének a Szózat megszületésére, a kezdeményezéssel hagyományt szeretnének teremteni.

 

A színház igazgatója bemutatta a diákoknak Káliz-Sajtos Józsefet, a Magyarok Világszövetségének Fejér megyei vezetőjét, aki a nemzet sorskérdéseivel foglalkozó emberként kezdeményezője volt annak, hogy ilyen formában is megemlékezzenek a Szózat születéséről. A lélekemelő eseményen Kozáry Ferenc színművész „vezényelte” a fiatalokat és segítette őket Vörösmarty sorainak életre keltésében.

AktuálisSzékesfehérvárvörösmarty színházVörösmarty MihálySzózat