2024.07.19, Péntek

Téli útüzemeltetésre váltott Székesfehérvár

szekesfehervar.hu

2016.11.15. 12:47

Keddtől téli útüzemeltetésre váltott a Városgondnokság, ami azt jelenti, hogy november 15-től készenlétben van az a géppark, amivel szükség esetén el lehet végezni a síkosságmentesítést vagy az utak tisztítását. Ma reggel a városban a levegő -4 fokos volt, az útburkolat pedig átlagosan -3 fokosra hűlt le.

A Városgondnokság saját gépeinél megtörtént az átállás, ugyanis a kistraktorok év közben, a növények vegetációs időszakában a parkfenntartásban dolgoznak, télen pedig a síkosságmentesítésben segítenek. A géppark több mint fele már saját, városi üzeméltetésben működik. Bozai István városgondok kiemelte továbbá, hogy a sótároló feltöltése folyamatos, így mintegy ezer tonna só érkezik a Városgondnokság raktárába. Felhívta a figyelmet arra, hogy télen az útviszonyoknak megfelelően vezessenek az autósok a városi utakon is. Beszélt arról is, hogy a reggeli csúcsforgalomban fél nyolc körül és délután négy és öt között a csúcsforgalomban nem tudnak dolgozni a hókotrók, mert nem tudnak haladni.

Viza Attila közbiztonsági tanácsnok felhívta arra a figyelmet, hogy az ingatlantulajdonosok feladata a házak, társasházak előtti járda síkosságmentesítése télen. Lángi Judit a Városgondnokság hóügyelet vezető-műszaki ellenőre elmondta, hogy az első ütemben fő és tömegközlekedési útvonalak, gyűjtőutak síkosság mentesítése történik meg és a különösen fagyveszélyes, forgalmas útszakaszokat takarítják. A Belváros is az első ütemhez tartozik. A második ütemben a lakótelepi utak és a kertvárosok nagyobb forgalmú utcái következnek, a harmadik ütemben pedig a kis forgalmú, családi házas övezeteket takarítják. A negyedik ütemben, igény esetén a külterületi, de lakott részeket takarítják a hókotrók. A Városi Hóügyeletet a 22/513-483-as telefonszámon érhető el.

 

Székesfehérváron a rendelkezésre álló géppark mintegy négy óra alatt képes letakarítani a fő és tömegközlekedési utakat és nyolc-tizenkét óra alatt ér végig a városon úthálózatán. A Városgondnokság a géppark mellett mintegy száz emberrel áll készenlétben arra, hogy Fehérvár 340 km-nyi úthálózatát síkosságmentesítse.

A házak előtti járdák takarítása és síkosság mentesítése, mint mindenhol az országban, a tulajdonosok feladata, továbbá, a háztetőkről lezúduló hó eltakarítása és az esetleges balesetveszély jelzése is a tulajdonosok feladata.
AktuálisSzékesfehérvárvárosgondnokságtéli útüzemeltetés