2024.03.28, Csütörtök

Expot rendeztek a jövőjükkel törődő diákoknak

okkfehervar.hu

2016.11.29. 12:24

Második alkalommal lett megrendezve az Alba Regia Felsőoktatási Expo, melynek célja a duális képzés kínálatának megismertetése a középiskolás diákok számára Székesfehérvár térségében. A felsőoktatásban résztvevő intézmények és partnercégek bemutatására az Alba Regia Sportcsarnokban került sor.

Hirdetés

Több mint huszonöt stand várta az Alba Regia Sportcsarnokban azokat a középiskolai diákokat, akik továbbtanulás előtt állnak. A pavilonokban a felsőoktatási intézményeken túl különböző cégek képviselői adtak tájékoztatást a náluk folyó duális képzésekkel kapcsolatban azzal a nem titkolt szándékkal, hogy az érdeklődőket saját vállalati kínálatuk felé orientálják. Ezen túl az érdeklődök tájékozódhattak az állami felsőoktatási felvételi eljárás menetéről, a céges felvételikről, valamint a közös elképzelésekről, technológiákról és a különböző újdonságokról.  

 2017 szeptemberétől összesen 215 hallgatónak nyílik lehetősége – 9 alapszakon és egy mesterszakon - duális képzési formában továbbtanulni. A Budapesti Corvinus Egyetem, a Kodolányi János Főiskola és az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara közel 50 céggel szerződött le ezen képzési forma szakmai gyakorlati helyeinek létrehozására, melyek közül több mint húsz be is mutatkozik az expo keretében.

 Brájer Éva alpolgármester az expo megnyitóján arról szólt, hogy ma Székesfehérváron az az egyik legfőbb kérdés, hogy lesz-e a városban elég munkaerő? Majd arra buzdította a jelenlévő fiatalokat, hogy keressék fel a standokat, és érdeklődjenek. Készüljenek tudatosan a jövőjükre, mint ahogy a város is ezt teszi. Hiszen a Székesfehérváron jelen lévő gazdasági szereplők azok, akik megteremthetik az alapját annak, hogy egy élhető és az élet minden területén minőségi szolgáltatásokat, programokat kínáló városban éljünk.

 A Székesfehérvári Campuson beindított és meghirdetett képzések a Budapesti Corvinus Egyetem stratégiájának fókuszpontjában állnak, és az intézmény a királyok városában megtalálta a helyét. - erről már prof. dr. Szántó Zoltán, az intézmény oktatási rektor-helyettese beszélt a jelenlévőknek. Majd elmondta, hogy hallgatóik jelentős része duális formában tudja náluk a tanulmányait folytatni, ami arra utal, hogy az önkormányzat hathatós támogatása és együttműködése mellett nagyon hamar számos hazai és nemzetközi céggel, vállalkozással sikerült duális képzési szerződést kötniük, amit sikerként könyvelnek el, és intézményük a Székesfehérvári Campust a duális alapképzési szakok kiemelt helyének tekinti.   

 Dr. Vizi László Tamás, a Kodolányi János Főiskola oktatási rektor-helyettese arról beszélt, hogy azok a diákok, akik ellátogattak az expora, egy nagyon fontos feladat és kihívás előtt állnak: hiszen néhány héten belül dönteniük kell azzal kapcsolatban, hogy a jövőjüket hogyan képzelik el, és milyen úton szeretnének elindulni. S ezek a döntések majd hosszú időre meg fogják határozni az életüket. Hogy ez sikeres legyen, ahhoz kíván most Székesfehérvár és az itt bemutatkozó számos cég segítséget nyújtani. Szólt a duális képzés rendkívüli lehetőségéről, ami alapján az iskola mellett a fiatalok elsajátíthatják egy-egy szakma csínját-bínját is a munkahelyeken, és ahol munkalehetőséget is ajánlhatnak nekik.

 Elsőként Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzatának mondott köszönetet dr. Gátó József, az Óbudai Egyetem általános rektor-helyettese, hiszen a város nemcsak felkarolta ennek az exponak immár másodjára való megrendezését, hanem annak központi gondolatának a duális képzést tette. Majd a több mint 130 éves múlttal rendelkező egyetemükről adott tájékoztatást, amely azon dolgozik, hogy a műszaki képzési területen elsősorban a mindenkori ipar és a gazdaság igényének megfelelő szakembereket képezzen. Az Alba Regia Műszaki Karuk úttörő szerepéről is beszélt, tekintve, hogy számos műszaki szakot mutat be a diákok számára, valamint az országban elsőként indította be a duális képzést. Hangsúlyozta, a 2017-es tanévre vonatkozóan több mint száz olyan férőhelyük van, amelyet a gazdasági partnereik kínálnak a hallgatók számára.

AktuálisSzékesfehérvárfelsőoktatásAlba Regia Felsőoktatási Expo