2024.02.23, Péntek

Elsőként Székesfehérváron a Puskás Ferenc 10 című vándorkiállítás

mti

2016.11.23. 15:43

A székesfehérvári Szent István Király Múzeum lesz az első állomása a "Puskás Ferenc 10" című országjáró vándorkiállításnak: a pénteki megnyitót követően több héten át lesznek láthatók az egykori labdarúgó relikviái.

Hirdetés

Balogh Balázs, a Puskás Intézet igazgatója, a felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia kommunikációs igazgatója hangsúlyozta, hogy Puskás Ferenc életútjának megismertetése az egyik fő céljuk, ezért olyan kincseket is kiállítanak a múzeum Megyeház utcai épületében, amelyek korábban sohasem voltak láthatók. 

A tárlat éppen november 25-én, az évszázad mérkőzésének nevezett londoni 6:3 63. évfordulóján nyílik majd meg.
A 2016/17-es szezont a Puskás Akadémia névadója halála 10. évfordulójának szenteli. A jubileumok sorát bővíti, hogy jövő áprilisban lesz 10 éve annak, hogy a felcsúti labdarúgó akadémia felvette Puskás nevét, valamint 2017-ben tizedik alkalommal rendezik meg a Puskás-Suzuki Kupát.

 

A legendás labdarúgó pályafutásának és életének minden korszakából kiállítanak emléktárgyakat. Megtekinthető lesz a Budapest Honvéd 1950-es bajnoki zászlója, a Real Madriddal nyert kupák, gólkirályi és BEK-serlegek, valamint az Aranycsapat szövetségi kapitányának, Sebes Gusztávnak az 1953-ban, kézzel írt taktikai elképzelése, amelyben azt jegyezte le, miként kell legyőzni az angolokat.

 

Brájer Éva alpolgármester kiemelte, a város büszke arra, hogy egy ilyen reprezentatív kiállításnak adhat otthont. Úgy vélte, a sport az egyik legnagyobb dolog, amely összetart akár egy egész nemzetet és a jövő generációinak is példát mutathat.
Kulcsár Mihály múzeumigazgató felidézte, hogy a Puskás Intézet megkeresésére azonnal igent mondott, pedig nem ismerte a kiállítás anyagát. Elmondása szerint a tárlat ingyenesen lesz látogatható december 18-ig.

AktuálisSzékesfehérvárvándorkiállításPuskás FerencSzent István Király Múzeum