2024.04.26, Péntek

Dunaújvárosi novemberi közgyűlési döntések

dunaujvaros.com

2016.11.24. 11:24

Többek között fejlesztési pályázatok előkészítéséről, sportszervezetek támogatásáról döntöttek a novemberi rendes közgyűlésen a képviselőtestület tagjai.

Hirdetés

 

A közgyűlésen több olyan napirendi pontban határoztak a képviselők, amely a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programhoz (TOP-hoz) kapcsolódó pályázatok aktuális, soron következő feladatait tartalmazta. A pályázati elkészítések mellett vannak olyan, az önkormányzat és annak intézményeivel közös projektek, amelyeket már elbíráltak és támogatásban részesültek. Ilyen például a dunaújvárosi bölcsőde pályázata. A Makk Marci tagintézmény energetikai felújítására és korszerűsítésére 296 millió forintot fordíthatnak, a támogatási szerződés megkötése folyamatban van. Szintén támogatásban részesül a Dunaújvárosi Óvoda is, amely 280 millió forintot fordíthat az Aprók Háza és a Napsugár tagintézmény energetikai felújítására.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat végzi az Október 23. téren lévő játszótér és sportpálya üzemeltetését, amely a Városháza tér megújulását célzó projekt által épülhetett meg. Minden év végén meghatározzák a következő évre vonatkozó üzemeltetési költséget. A képviselők 9,8 millió forintot biztosítanak a Máltai Szeretetszolgálat részére a játszótér jövő évi üzemeltetésére.

A Pentelei Monostor Bizottság 2015-ben alakult azzal a céllal, hogy a Szent Pantaleon monostorról meglévő ismereteket közkinccsé tegye, emlékhelyet létesítsen az ezer éves monostorról és a hagyományos, Szent Pantaleon tiszteletére szervezett zarándoklat minél szélesebb körben ismert legyen. A PERI SE támogatási kérelemmel fordult az önkormányzathoz, hogy a Pentelei Monostor Emlékhelyet megtervezhessék. A közgyűlés kétmillió forintot szavazott meg a szervezetnek az engedélyeztetési és a kivitelezési tervek elkészítésére.

Az önkormányzat pályázatot írt ki a helyi sportszervezek, sportegyesületek részére, amellyel támogatást nyerhetnek a létesítmények használati, bérleti díjához. A pályázatokat október 31-ig kellett benyújtani. A mostani közgyűlésen 14 sportszervezet kérelméről döntöttek a képviselők, összesen mintegy 130 millió támogatást kapnak a bérleti költségeikre a jövő év első felére vonatkozóan.

 

Ezen felül az önkormányzat közel hetven millió forintot elkülönített többek között szabad korcsolya finanszírozására, diákok szabadidő sportolására és tömegsportra, oktatási intézmények sportlétesítmény használatára.

Az október 2-i népszavazást követően (amelyen több mint hárommillió polgár szavazott nemmel a kötelező betelepítési kvótára), Szita Károly, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke levelet írt az Európai Bizottság elnökének, Jean-Claude Junckernek.  A levelében rámutatott arra, hogy közel 1700 magyar település polgármesterei, pártállásuktól függetlenül a kötelező betelepítés ellen, a bevándorláspolitika tagállami hatáskörben tartása mellett foglalt állást, továbbá a polgármesterek számára a városok és falvak, az itt élők nyugalma és biztonsága az elsődleges szempont, amelyet veszélyeztetnek az elmúlt hónapokban Európa-szerte végrehajtott terrorcselekmények, aggodalomra ad okot továbbá az illegális bevándorlók által elkövetett erőszakos bűncselekmények számának emelkedése. Felhívta az Európai Bizottság elnökének figyelmét arra, hogy a demokratikusan választott vezetőknek kötelességük a választók akaratának tiszteletben tartása, és kérte, hogy az Európai Bizottság hallja meg a magyar és európai polgárok hangját, vonja vissza a kötelező betelepítési kvótákról szóló terveket, és tegyen meg mindent a schengeni határok és az európai polgárok védelme érdekében.

 

Szita Károly levélben kérte valamennyi települési önkormányzat polgármesterét, hogy ha egyetértenek a kötelező betelepítési kvóták visszavonásával, akkor egy nyilatkozat megküldésével csatlakozzanak az Európai Bizottság elnökének írt leveléhez. A közgyűlésen a csatlakozásról döntöttek a képviselők, egyetértettek a levélben foglaltakkal. 

A hivatali tájékoztató alapján, megkezdték a jövő évi költségvetés előkészítését, amelyet meghatározott ütemterv szerint végeznek. Az alapadatok beérkezése után a Költségvetési és Pénzügyi Osztály koordinálásával halad tovább a javasolt tervadatok feldolgozása és ellenőrzése, ezt követően kerül sor a tárgyalásokat megalapozó dokumentációk összeállítására.

AktuálisDunaújvárosKözgyűlésképviselőtestület