2024.04.20, Szombat

Csökkent az influenzaszerű megbetegedések száma

Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály

2016.11.15. 11:06

Az influenza figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései alapján a Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya által végzett becslés szerint 2016. október 31. és november 6. között (2016. 44. hetében) a megye területén 342 fő, az előző hetinél 5,7%-kal kevesebb beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. A 100 ezer lakosra vonatkoztatott megyei morbiditás 81,8%ooo volt. A területi morbiditási adatok eltérő képet mutatnak.

Hirdetés

A Székesfehérvári Járási Hivatal Népegészségügyi Osztály illetékességi területén 116,6%ooo; (előző héthez képest 26,7%-os csökkenés), a Dunaújvárosi Járási Hivatal Népegészségügyi Osztály illetékességi területén 60,5%ooo (előző héten nem jelentettek influenzaszerű megbetegedést), a Móri Járási Hivatal Népegészségügyi osztály illetékességi területén pedig 11,3%%ooo (előző hetivel azonos).

A 44. héten a 100 ezer lakosra vonatkoztatott megbetegedési arány a megye illetékességi területén a járványos küszöb érték alatt van, nincs influenza aktivitás. Az orvoshoz forduló betegek 36,1%-a a 0-14 éves; 32,5%-a a 15-34 éves; 21,7%-a a 35-59 éves és 9,6%-a a 60 éves, illetve az e feletti korosztályból került ki. Közösségi halmozódásról nem érkezett jelentés. A jelentés írásáig 2016. 40. hetétől megyénkből influenza-gyanús betegtől beküldésre került vizsgálati anyagból influenzavírus jelenléte nem igazolódott.

Influenza figyelőszolgálat adatai (morbiditás 100 ezer lakosra) 2016/2017. évi influenza szezonban, Fejér megyében

Az influenza megbetegedés megelőzésének leghatékonyabb eszköze a védőoltás, mely térítésmentesen az influenza megbetegedés súlyos lefolyása szempontjából a fokozottan veszélyeztetett (krónikus betegek, a szív- és érrendszeri, légúti, máj és vesebetege, anyagcsere betegségben szenvedők, cukorbetegek, daganatos betegek és immungyengeségben szenvedők, rehabilitációs, ápolást, gondozást nyújtó egészségügyi intézményekben huzamosabb ideig ápoltak, gondozottak, várandós kismamák, gyermekvállalást az influenzaszezon idejére tervezők, 60 év felettiek, egészségügyi dolgozók, baromfi, sertés tartásával foglalkozók, állattartó telepek dolgozói, rendvédelmi és katasztrófavédelmi dolgozók) számára a háziorvosi, a foglalkozás-egészségügyi rendelőkben elérhető.

 

Az influenza elleni védőoltások elsődleges célja a súlyos kórházi ellátást igénylő megbetegedések és az influenza halálesetek megelőzése. Az influenza védőoltás beadása után a védettség hozzávetőlegesen két hét alatt, fokozatosan alakul ki. Fontos, hogy az influenza védőoltás mielőbb beadásra kerüljön, hogy a megbetegedések emelkedésének időszakára már védelmet nyújtson.

Aktuálisinfluenzavédőoltásmegbetegedés