2024.03.29, Péntek

Átadták a NATO Erőket Integráló Elem bázisát Székesfehérváron

mti

2016.11.18. 16:47

A parancsnokság létrehozásával erősödik Magyarország biztonsága.

Hirdetés

Simicskó István honvédelmi miniszter a megnyitón mérföldkőnek nevezte a parancsnokság létrehozását, amely tovább erősíti Magyarország szövetségesi elkötelezettségét a NATO-hoz. Elmondta, hogy Garas László ezredes lett a magyarországi, 43 fős NFIU parancsnoka és a szervezetben a magyar katonák mellé az Egyesült Államok, Lengyelország, Litvánia, Németország, Olaszország, Románia, Spanyolország, Szlovákia és Szlovénia is delegált tagokat.
A tárcavezető hangsúlyozta, az egység fő feladata a különböző nemzetközi hadgyakorlatok előkészítése, azok végrehajtásában való részvétel, valamint esetleges válsághelyzetek kialakulásakor megfelelő válaszlépések előkészítése, koordinálása. 


A miniszter emlékeztetett arra, hogy Magyarország 1999. március 12. óta tagja a NATO-nak, azóta a magyar katonák sok hadgyakorlaton vettek részt a szövetségesek oldalán, ami komoly tapasztalati tőkét eredményez a Magyar Honvédség számára.

 

Ernest J. Herold a NATO védelmi beruházásért felelős főtitkár helyettese kiemelte, az NFIU élő példa arra, hogy Magyarország milyen fontos szerepet játszik a NATO-ban, egyúttal megmutatja az ország jövőbeni szerepét is a szövetségen belül. Emlékeztetett arra, hogy hét hasonló parancsnokság már megnyílt Európában és ezek mindegyike hozzájárult a NATO-erők készültségének erősítéséhez.
A hidegháború vége óta rendkívüli mértékben sikerült megnövelni az észak-atlanti szövetség készenléti szintjét, ennek egyik állomása az NFIU-k létrehozása. Az egység magyarországi jelenléte azt üzeni, hogy a NATO itt van, a szövetség tagjai pedig nincsenek egyedül.


Salvatore Farina vezérezredes, a NATO összhaderőnemi parancsnokságának parancsnoka felidézte, hogy Magyarország másfél éve, 2015 februárjában kérte az NFIU létrehozását, amely rekordgyorsasággal, mostanra elkészült.
Hangsúlyozta, hogy Magyarország stratégiai helyen fekszik, kulcsfontosságú a szövetség számára a "kelet-nyugati keresztúton". Az új NFIU elem elősegíti majd a reagáló erők kijutását a műveleti területekre, felderítést, hírszerzést végez és előretolt információs központként segíti az egész NATO munkáját.

A szalagátvágást követő sajtótájékoztatón Simicskó István arról beszélt, hogy Magyarország a nemzetközi színtereken együttműködésre törekszik, formálni, alakítani akarja a világ biztonságát, amit a NATO-n keresztül tud megvalósítani.
26 évvel a rendszerváltás után katonai kultúraváltás történt, a katonai képességvesztés és szinten tartás időszaka lezárult, ma már a képességnövelés a cél. A kormány döntése értelmében a GDP 0,1 százalékával nő a költségvetés a következő 10 évben, de a cél, hogy a GDP 2 százaléka jusson védelemre.
Hamarosan bemutatják a honvédelmi és haderő-fejlesztési programot. A stratégia keretében létrehoznak egy honvédelmi sportszövetséget, hogy a fiatalokat így is "közelítsék a haza védelmének feladataihoz".

Simicskó István arra a kérdésre, miszerint lengyel gyártású Blackhawk helikopterek beszerzéséről tárgyalnak, azt mondta: a légierőt, a szárazföldi erőket és a légi szállítást is erősíteni kívánják, a közeljövőben erről döntések lesznek. Hozzátette: a honvédség szakmai igényeinek legmegfelelőbb, árban is megfelelő eszközöket fognak beszerezni, miközben természetesen NATO-tagországokban gondolkodnak és a V4-ek, az uniós együttműködés erősítése is szempont.

 

Garas László NFIU parancsnok elmondta: a parancsnokság épületének teljes felújítása, a berendezési tárgyakkal, valamint hét új járművel együtt összesen 1,2 milliárd forintból valósult meg, melynek 80 százalékát a NATO, míg 20 százalékát Magyarország finanszírozta. Megjegyezte, hogy a fenntartás már kizárólag hazánk felelőssége, a következő évre 180 millió forint van betervezve erre a célra.
A katonák a legmodernebb informatikai és híradástechnikai eszközöket használják majd, emellett NATO titkos- és nyílt-, illetve nemzeti titkos- és nyílt vonallal is rendelkeznek, vagyis minden fontos információ birtokában lesznek. 
 

AktuálisSzékesfehérvárNATOSimicskó IstvánNagysándor József laktanya