2024.05.21, Kedd

Fejér megyei polgárőrök a határon

MTI

2016.09.02. 11:13

Az ország más térségéből érkező polgárőrök is segítik a rendőrség határvédelmi munkáját a Bács-Kiskun és Csongrád megyei szerb határszakaszon - jelentette be az Országos Polgárőr Szövetség elnöke csütörtökön Mórahalmon.

Túrós András elmondta, hogy Fejér, Jász-Nagykun és Békés megyéből vendég polgárőrök érkeznek a határ menti térségbe, feladatuk elsősorban a nyolc kilométeres sávban található településeken élők biztonságérzetének javítása lesz.
    

A polgárőrök, ha gyanús személyeket látnak, értesítik a rendőrséget, de ha migránsokkal találkoznak, feltartóztathatják őket. A szolgálatot ellátó polgárőrök a külterületek, tanyák biztonságára is kiemelt figyelmet fordítanak.
    

Csongrád megyében a határ menti sávban található kilenc településen 230 polgárőr teljesít szolgálatot, az ő munkájukat naponta 15, az ország más részéből érkező társuk segíti.
    

Székesfehérvári polgárőrök járőröznek Mórahalom külterületén a szerb-magyar határ közelében 2016. szeptember 1-jén. 
MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely


 - Július 5-től a rendőrségnek lehetősége nyílt arra, hogy a határ 8 kilométeres környezetében elfogottakat visszakísérje a határzárhoz, és útbaigazítsa a legközelebbi tranzitzóna felé, ahol benyújthatják menedékkérelmüket - tudatta Gulyás Zsolt, Csongrád megyei rendőrfőkapitány-helyettes.

- Ennek következtében jelentősen csökkent a mélységben elfogottak száma, megjelentek azonban az embercsempész szervezetek. Felértékelődött a mélységi ellenőrzés szerepe, próbáljuk kiszűrni az embercsempészeket, ehhez a munkához komoly segítséget nyújtanak a polgárőrök - tette hozzá a főkapitány-helyettes.
      
A jelenlegi helyzet a lakosság szubjektív biztonságérzetének megőrzése érdekében továbbra is szükségessé teszi az állandó jelenlétet - közölte a Nógrádi Zoltán, Mórahalom polgármestere.

Aktuálisbevándorláshatárvédelem